Відродження чорнобильської зони

У селищі Народичі відбувся міжнародний семінар, присвячений благодійному проекту “Ріпак для відродження Народицького району”. Вже 18 років потерпілим від радіації територіям Житомирської області допомагає неурядова громадська організація “Чорнобиль-Тюбу” з Японії. Проект передбачає впровадження в районі енергозберігаючих технологій і виготовлення біодизеля з ріпаку, вирощеного на забруднених землях, і отримання біогазу з використанням ріпакової соломи. Японські науковці цікавилися практичними результатами досліджень, які розпочалися чотири роки тому спільно з Житомирським агроеколо-гічним університетом.
Вже доведено, що ріпак має властивість виводити радіоактивні речовини із забрудненого грунту, а його насіння не накопичує радіонукліди. Його можна переробляти на біопальне, а стебла – на біогаз, таким чином земля очиститься і на ній згодом можна буде займатися землеробством. Увесь проект фінансується японцями і розрахований на п’ять років. Це новий метод надання допомоги населенню та реабілітації забруднених територій. У Народицькій спеціалізованій станції догляду за землями вже працює своєрідний міні-завод для виготовлення біодизельного пального.

Кость ГАРБАРЧУК,
Житомирська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>