Що буде з гривнею і з нами?

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Нещодавно Прем’єр-міністр Микола Азаров на головному пропагандистському каналі нинішньої влади “Інтер” порівняв свої “реформи” з реформами в Західній Німеччині після Другої світової війни. Хочу нагадати, що там їх проводив Людвіг Ерхард, знаменитий німецький міністр економіки і другий канцлер ФРН, головним гаслом якого було “Добробут для всіх!” Саме він увійшов в історію як автор найефективнішої в сучасному світі економічної моделі – соціальної ринкової економіки. Отже, якщо вірити нашому Прем’єру, то скоро українці за рівнем добробуту почуватимуть себе майже як німці, щоправда, не всі, а тільки ті, хто виживе після цих “реформ” в інтересах олігархів.
Глава уряду, очевидно, забув один з головних принципів німецьких реформаторів: не можна вимагати від громадян моралі та дотримання законів, якщо сама влада не є моральною. Там всі реформи проводили чесні та порядні люди. А у нас? Скільки було різноманітних публікацій про зловживання нашої влади, про їхні маєтки та літаки. А результат? Кого відправили у відставку? Тому наші громадяни зневажають і бояться владу, адже на кожному кроці стикаються з чиновницьким свавіллям та корупцією. Більшість питань “вирішується” тільки за гроші.
Україна працює в умовах нового Податкового кодексу. Підприємці вимагають переглянути його згідно з регуляторним законодавством, припинити утиски й переслідування активістів. Голова Координаційної ради Володимир Дорош повідомив, що лише за січень держава втратила 500 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності – це приблизно 100 мільйонів гривень податків. Але хіба влада до цього прислухається? Хоча вона постійно говорять про діалог.
Ще у 1990-х роках наше суспільство називали сус-пільством трьох “не”: недовірою, незадоволеністю та невпевненістю у майбут-ньому. З того часу майже нічого не змінилося. А на підтвердження цієї тези один приклад: Національний банк зафіксував відчутне зростання обсягів закупівлі готівкової іноземної валюти. Тільки за останні чотири місяці минулого року з банківської системи було вилучено 6,1 мільярда доларів, що становить 80 відсотків усього відтоку валюти за 2010-й. Наші громадяни знову активно скуповують долари, недовіряючи вітчизняній гривні.
Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін заявив, що в Україні зараз відбувається штучне утримання гривні, яка в будь-який момент може впасти. Нині курс національної валюти залишається стабільним лише за рахунок емісії, зростання внутрішніх та зовнішніх запозичень та державного боргу. На його думку, реальна ціна долара – 10 гривень. За найпесимістичнішими прогнозами він може вирости навіть до 12 гривень. Будемо сподіватися, що цього не станеться і аналітик помиляється.
На цей рік експерти передбачають інфляцію 10-11 відсотків, хоча екс-прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що вже увімкнули друкарський верстат і друкують порожню гривню просто в таких розмірах, що не витримує країна. В Україну йде масштабна інфляція, що приховується від народу. Національний банк категорично заперечує ці звинувачення, і водночас, з’являється інформація про введення в обіг купюри номіналом 1000 гривень. Дуже тривожний сигнал, який означає, що рівень інфляції таки перевищить критичний показник. Ми це вже проходили. Пам’ятаєте, коли у 1991 році ввели в обіг українські купони, вони були номіналом від 1 карбованця до 100, то вже у 1995-му з’явилася купюра 1 мільйон. Невже новий поворот спіралі, але чому у зворотному напрямку? Якщо уряд не застосує системні заходи щодо приборкання інфляції, на купюрі у 1000 гривень ми не зупинимось.
Водночас Нацбанк планує вилучити з обігу монети вартістю 1 та 2 копійки, при цьому нагадують, що у Швейцарії та Англії такий дріб’язок вилучили ще на початку економічної кризи. Але ж деякі вітчизняні аналітики запевняють, що ми вже подолали кризу. Хоча, коли поцікавитися цінами на основні продукти харчування, то відразу спадає на думку знаменита фраза одеського гумориста Михайла Жванецького: “Вся зарплата йде в унітаз”. А влада заявляє, що підвищення цін має “певний штучний характер”. Якщо ж у вас є автомобіль, то скоро буде ви-гідніше обміняти його на велосипед. Адже за стрімким зростанням світової ціни на нафту в Україні дорожчають бензин і дизельне пальне.
Але не будемо більше про погане. Наш уряд цього року планує віддати 90 мільярдів гривень боргів. Ідея прекрасна, але де взяти гроші, нам не говорять. Просто шаленими темпами мають зрости доходи бюджету, хоча реальних підстав для таких прогнозів поки що немає. Щодо другої частини питання, винесеного в заголовок, то пригадав анекдот, ще з кучмівських часів, який не втратив актуальності. “Звернення народу до Гаранта. Пане Президент, якщо Ви не можете суттєво збільшити рівень життя та забезпечити усіх достойною роботою, а пенсіонерів гідною пенсією, то зробіть, будь ласка, баки для сміття не такими високими, бо незручно в них копирсатись”.
Кость ГАРБАРЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>