Маршрутки стають «дибки»

У Тернополі 8 лютого не виїхали на вулиці близько 50 маршруток – чверть міських автобусів. Частина машин заблокувала одну зі смуг вулиці на дамбі тернопільського ставу. Страйкарі вимагали підвищити плату за проїзд з 1,5 до 2,5 грн, переглянути умови оголошеного міською радою конкурсу на перевезення пасажирів. Ключові пункти цього конкурсу зобов’язують маршрутників перевозити пільговиків у необмеженій кількості, встановити у автобусах GPS-навігатори і пристрої для контролю графіків руху та якості перевезення пасажирів, а також забороняють водіям під час руху курити і користуватися мобільними телефонами. Не всі перевізники згідні з цими вимогами.
У міськраді запевняють, що не допустять необґрунтованого підняття тарифів без детального економічного аналізу.
Тим часом про підвищення вартості проїзду клопочуть і перевізники інших міст. Зокрема, Львова та Луцька. Вони запевняють, що нинішні тарифи ставлять їх на межу виживання, не відповідають вартості пального, технічного обслуговування транспортних засобів та інших матеріалів. У Львові з 1 лютого пасажири маршруток замість попередніх 1 гривні 75 копійок платять 2 гривні (перевізники просять підняти ціну квитка до 2,50). Проте тут нема пільг для школярів – усі розраховуються однаково. У Луцьку вартість проїзду по місту коливається в межах півтори – дві гривні (як на яких маршрутах). А от учні сплачують лише гривню.
Цікаво, що у Рівному маршрутники галасу навколо необґрунтованості тарифів не піднімають. Принаймні, як нас запевнили у міській раді, жоден поки не приніс розрахунків, які б свідчили про нагальне підвищення вартості проїзду. Тут з 2008 року тариф на проїзд становить 1 гривню 50 копійок (учні платять1 гривню 12 копійок, чи гривню, якщо водій не хоче морочитися зі здачею).
Світлана КЛОС,
Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>