Ще раз про делікатну проблему

За статистикою рак товстої кишки займає перше місце серед усіх хвороб травного тракту. Щороку в Україні реєструють 30-35 тисяч пацієнтів із цією недугою. Причому у більшості випадків хворі оперуються з ускладненнями і, як наслідок, велика частка хірургічних втручань закінчується стомами (стома – це протиприродний отвір на черевній стінці, через який виводяться рештки спожитої їжі). І хворі вимушені користуватися протезами чи калоприймачами. Проблема ця дуже делікатна і дуже болюча. Тому й досі немає точних даних про загальну кількість стомованих хворих.
Щоб полегшити становище таких пацієнтів, й створена благодійна громадська організація “Астом-Волинь”, яка виникла зовсім недавно.
– Що вже вдалося за ці півтора місяця після презентації? – цікавлюся у її керівника Лідії Сташко.
– Тішуся, що ми уже маємо свій офіс. Світ не без добрих людей. Член правління нашого об’єднання лікар-терапевт Катерина Мельник із Луцького біотехнічного інституту вийшла із проханням до адміністрації свого вузу, і проректор Надія Дем’янівна Стеценко посприяла, щоб виділили нам кабінет, причому на благодійній основі – безкоштовно. Та й після висвітлення нашої презентації у ЗМІ немає відбою від дзвінків. Стомовані хворі просять не тільки медичні засоби, а й щоб при об’єднанні “Астом-Волинь” ми відкрили консультаційний пункт, де б вони могли одержати кваліфіковані поради спе-ціалістів-проктологів. Сподіваємося на підтримку медиків.
Мирослава МАНЕЛЮК,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>