Найсмачніший мед – із 150-річної довбанки

Олександр Вахнюк

Олександр Вахнюк

У лісі біля селища Степань Сарненського району на окремих деревах можна побачити причеплені обрізки колод – так звані вулики-довбанки, у яких тутешні селяни, сповідуючи древні традиції, добувають мед. Кажуть, що бджоли в таких вуликах (найчастіше зроблених із липи, сосни) краще розмножуються, менше хворіють і мають веселу, працьовитішу вдачу. Ще донедавна у числі цих степанських довбанок була і своєрідна тутешня реліквія – дерев’яна медозбірня, якій понад сто п’ятдесят років.
– Ця унікальна річ належала моєму дідові Демиду, – розповідає Ольга Карпович із села Степань, – скільки себе пам’ятаю, дід часто пригощав дітей медом із цієї довбанки, заявляючи щоразу, що звичайному меду до лісового далеко братися. І справді, смакота була неперевершена. А все тому, що мед народжувався на природних компонентах, без штучного цукрового сиропу. Загалом, у діда поряд із власноруч зробленими було декілька давніх довбанок, які передалися йому у спадок. Найдавніша – виготовлена в середині позаминулого століття. Останнім часом у ній відвалилося дно, отож замість дерев’яного настилу довелося зробити цементований. Відповідно вулик поважчав – і його вже не підвішували на дерево, а ставили на галявині. Втім, і в такому випадку тут не переводилися бджоли. Вочевидь, довбанка уже настільки просякла медовим духом, що стала своєрідним притягальним оберегом для бджіл. Наразі ж наша родина вирішила передати цей давній виріб у Сарненський ра-йонний краєзнавчий музей, аби по цьому експонату сучасне і наступні покоління могли вивчати народний побут поліщуків.
Недавно згаданий вулик прикрасив виставку, яка відбулася у Рівному і присвячувалася народним традиціям селища Степань. Загалом, довбанка з-поміж інших експонатів зібрала біля себе чи не найбільшу кількість відвідувачів. Здебільшого юних, які не тільки мед куштували, але й проявляли неабияку цікавість – як же то бджоли тут мед відкладали… Деякі підлітки запевняли, що, коли підростуть, обов’язково заведуть пасіку і встановлять на ній власну довбанку. Якщо так – то древній промисел матиме нове продовження.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>