Що нового приготували вузи для майбутніх абітурієнтів?

З 1 січня розпочалася реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО), яка триватиме до 28 лютого включно. Які ж нововведення ввели для абітурієнтів 2011 року великі чиновники з Міністерства освіти України?
Щоб зареєструватись – треба Інтернет

Як пояснила проректор з питань зовнішнього незалежного оцінювання Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Надія Бобак, цьогорічних випускників вирішили привчати до самостійності і тех-нічного прогресу. Реєстраційні пункти, які минулого року діяли в кожній школі, тепер замінили Інтернетом. Для цього майбут-ньому абітурієнту потрібно зайти на офі-ційний веб-сайт Українського центру оцінювання якості освіти, стягнути програму і роздрукувати реєстраційні документи, заповнити їх та надіслати поштою до 28 лютого у регіональний центр оцінювання якості освіти. Протягом трьох тижнів школярі мають отримати сертифікат (підтвердження про реєстрацію) або лист із відмовою (неналежно оформлена заява, недодані всі документи, недостовірні або наплутані дані тощо), тому радимо не відкладати реєстрацію на останній день. Адже для виправлення нехай навіть невеликої помилки доведеться усі документи збирати і надсилати по-новому. А так можна і у строки не вкластися.
Звичайно, у школах діють спеціальні куточки про ЗНО, а тим, хто не дружить із комп’ютером або заплутався у нововведеннях, допоможуть реєстраційні пункти, кілька на область. Загалом, прописано, що в першу чергу вони працюватимуть заради випускників шкіл минулих років. Але Волинська область, наприклад, власною ініціативою подбала про те, що тут не залишать без уваги і тих дітей, які не захочуть або не зможуть самотужки зареєструватися.
Отож, у 2011 році ЗНО проводитиметься з 12 предметів. Загальна кількість предметів, вибраних для складання тестів не повинна перевищувати п’яти. Обов’язковий – українська мова та література. Оцінювання навчальних досягнень випускників, які вирішили стати студентами, триватиме з 2 до 24 червня.

Головне – побільше балів

В умовах вступу до вищих навчальних закладів у 2011 році не очікується кардинальних змін, однак передбачені нововведення. Насамперед, варто сказати, що продовжено термін подання документів на денну форму навчання. Він становитиме місяць – з 1 по 31 липня. Абітурієнти мають право подавати сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти, видані у 2008 – 2011 роках. Ті, хто закінчив школу раніше, матимуть повноцінний вибір: або писати ЗНО, або складати відповідні іспити. Цьогоріч їм дозволили вступати і на денну форму навчання.
Подавати документи дозволили за минулорічною схемою: максимум до п’яти вузів на три спеціальності в кожному з них. Таким чином, у абітурієнта є 15 спроб. Головну роль гратиме кількість набраних балів. Мінімальний бал сертифіката залишився незмінним – 124, однак на деякі спеціальності на розсуд вузу він може становити і 170.
Вперше з часів запровадження правил вступу ті школярі, які відвідували курси довузівської підготовки, матимуть привілеї. До свого рейтингового балу слухачі курсів отримають 20 балів, однак зможуть їх використати лише у тому ВНЗ, де проходили навчання. При цьому сама підготовка повинна тривати не менше трьох місяців.
Позбавили права на першочерговий вступ переможців всеукраїнських олімпіад. Талановиті діти зможуть лише скористатися додатковими бонусами: за 1-е місце – 50, 2-е – 40, 3-є – 30 балів. Як і раніше, першими в списках на зарахування будуть пільговики. Вони займатимуть максимум 25% бюджетних місць. За новими умовами, це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, інваліди І і ІІ груп та діти-інваліди до 18 років, чорнобильці, діти шахтарів, а також діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах, діти військовослужбовців, загиблих при виконанні службових обов’язків.
Як і в минулому році, вузам дозволили вводити по два профільних предмети та підвищувати по них прохідні бали на власний розсуд. У додатках до Проекту (наказ №961 “Про затвердження умов прийому до вищих навчальних закладів України”) вже чітко прописано, які предмети і творчі конкурси відповідають кожній спеціальності. Під час вступу кожен абітурієнт має продемонструвати свої знання з трьох конкурсних предметів: обов’язково – українська мова та література, другий фаховий, третій – обраний з двох запропонованих. Наприклад, абітурієнти, які вступатимуть на спеціальність “Дошкільна освіта”, мають скласти тести з української мови та літератури, біології, а також з математики або історії України. При вступі на “Менеджмент” потрібна українська мова та література, математика, географія або іноземна мова.
Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>