Аферисти, прикриваючись церквою, наживаються на людській доброті

Коли до оселі заходять незна-йомці і просять гроші на допомогу сиротам чи спорудження храму, більшість дає кілька гривень на добру справу. Саме на чуйних серцях та милосерді спекулюють ті, хто не боїться ні закону, ні гріха. Як вберегтися від шахраїв, які прикриваються церквою, під час прес-конференції розповідав керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви владика Ніфонт. Він повідомив, що до нього вже телефонують прихожани, перепитують, чи правда, що він доручив якимось людям, які ходять з будинку в будинок, збирати гроші на подарунки для дітей-сиріт, добудову собору на честь Всіх Святих землі Волинської.
– Я нікого не благословляв збирати кошти по домівках. Якщо до вас прийшли такі люди, обов’язково попросіть пред’явити документ, який би посвідчував моє благословення. На спеціальному бланку є мій підпис та мокра печатка, – зауважив владика. – Волинська єпархія самостійно протягом року проводить благодійні акції для дітей-сиріт, малозабезпечених родин, незрячих. Крім того, багато щирих вірян допомагають дитячим будинкам, сиротинцям, інвалідам. Прикро, що аферисти одягають священицький одяг і збирають кошти нібито на будівництво храмів, а насправді обдурюють добрих вірян.
Владика Ніфонт закликає всіх, хто помітив людей сумнівної поведінки, та ще й без документів, які збирають кошти на згадані цілі, повідомляти міліцію та не піддаватись на улесливі слова недобросовісних прохачів.
Трапляються випадки, що на Водохреще освячувати оселі приходять лжесвященики. Як їх розпізнати?
– Віряни будь-якої конфесії знають свого священика в обличчя. А якщо в дім заходить незнайомець в рясі, варто попросити пред’явити посвідчення. В усіх священнослужителів воно є. З печаткою, фото, у ньому вказано ким і до якого числа воно видане,– відповів владика Ніфонт.
Вітаючи волинян з новорічними та різдвяними святами, митрополит запрошує всіх на 17-й Різдвяний благодійний концерт, який має відбутися 25 січня.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>