Якщо зашкребло у горлі і захлюпало в носі…

Людмила ЯНЮК

Людмила ЯНЮК

Прийшла холодна пора року, а з нею і масові “чмихи” у людей. Симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) та сезонного грипу відомі всім: біль у горлі, нежить, підвищена температура, ломота у тілі… Що робити насамперед, як лікуватися – ми дізнавалися у завідувачки пульмонологічного відділення Луцької міської клінічної лікарні Людмили Янюк.

 

На сьогодні, як запевнила Людмила Павлівна, ще немає піку захворювання на сезонний грип. А карантин у школах – це один із профілактичних методів запобігання епідемії. Хоча єдиним достовірно доказовим лікарями методом профілактики хвороби є щорічна протигрипозна вакцинація. Також не варто зі страхом чекати мутуючих вірусів грипу, пташиного чи свинячого, які минулого року давали смертельні ускладнення на організм. В країні звичні для нас – сезонні ГРВІ та грип.
– Клініка цих двох інфекційних хвороб починається однаково, – пояснює Людмила Павлівна. – А от перебіг різниться: грип супроводжується високою температурою, часто ускладнюється бактеріальною інфекцією. Як правило, уражається той орган в організмі, який вже “скомпрометований” хронічною хворобою: гайморити, бронхіти, запалення легень, ангіни, а також стенокардії, міокардити, нефрити тощо.
Треба зважити, що людина, яка захворіла, є носієм інфекції. Тож не варто “героїчно” переходжувати хворобу на ногах, заражаючи купу людей і провокуючи ускладнення у себе. Хворому треба лягти в ліжко, приймати жарознижуючі препарати і пити чим побільше води – два-три літри в день. Вода (не мінералка і соки з магазинів, а компот із сухофруктів та чай з малиною) буде виводити інтоксикацію з організму.
ГРВІ та грип легкої форми триває 3-5 днів із щоденною позитивною динамікою. Якщо на третій день температура не спала, приєднався кашель, з’явилося часте серцебиття – викликайте лікаря. Не варто займатися самолікуванням. Адже, як стверджують медики, власне грип не лікується антибіотиками і тому не варто з перших днів їх приймати!
– Чула, що люди один одному радять їсти багато лимонів, мовляв, чим більше вітаміну С під час хвороби, тим краще, – говорить Людмила Павлівна. –  Так, цей вітамін організму потрібен, але в міру. Якби все було так просто, ми б призначили по одному лимону три рази в день – і люди були б здорові. Під час хвороби треба налягати не тільки на лимони, а й на інші вітамінізовані продукти. Дуже корисна смородина, розтерта з цукром, калина, малина. До речі, ще один нонсенс, який чула: з профілактичною метою пити чаї з калиною-малиною. Ці ягоди потогінні і доцільні лише під час хвороби. Здорова людина, яка пропотіла і вийшла на вулицю, ризикує швидше захворіти, аніж будь-хто інший. Тож бережіться, частіше мийте руки, одягайтеся по погоді, не синійте ніжками в капронках в десятиградусний мороз – і будьте здорові!
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>