Святий Миколай – покровитель обездолених і подорожуючих

Пам’ятник Святому Миколаю у Луцьку

Пам’ятник Святому Миколаю у Луцьку

Один з улюблених святих у християн – це Миколай. Його вшановують двічі на рік: 22 травня і 19 грудня. Особливо дітлахи ждуть зимового Миколая – переддень великих Різдвяних свят – коли він приходить до них з подарунками.

Народився Миколай у Малій Азії в місті Патарі у ІІІ столітті після Різдва Христового у заможній та побожній родині. Дорослим обрав для себе шлях служіння Богу. Його знають як архієпископа у місті Міри в Лікії.
Батьківський спадок після їхньої смерті він роздав бідним та нужденним. І далі постійно чим міг обдаровував багатодітні родини, хворих, але ніколи про це нікому не розповідав, бо вважав, “права рука не повинна знати, що робить ліва”. Про його щедрість ходили легенди. Своїм милосердям Миколай заслужив винагороду: Божу благодать на творіння чудес, тому його нарекли Чудотворцем.
Упокоївся Святий Миколай 6 грудня  345 року. Цісар Мануїл Комнен (1143-1181) державним законом приписав святкувати святого Миколая цього дня (за новим стилем 19 грудня).
Після смерті його було визнано святим. У 1087 році мощі Святого Миколая було перенесено у місто Бар, що в Італії, біля яких одразу почали творитися великі чудеса. З Візантії його культ поширюється по цілому світу.
На наші українські землі культ Святого Миколая приходить разом із християнською вірою. У другій половині XI сторіччя у Києві на могилі Аскольда було збудовано церкву Святого Миколая. До найдавніших належить церква Святого Миколая у Львові, що походить з кінця XIII століття. “Енциклопедія Українознавства” про почитання Святого Миколая в нашому народі каже: “У численних народних переказах Миколай боронить людей від стихійного лиха; найбільше він опікується тими, хто перебуває у плаванні, тому чорноморські рибалки, виходячи на промисел, брали із собою образ Миколая. У давнину – Святий Миколай також заступник перед небезпеками зі степів”.
У ніч із 18 на 19 грудня Миколай кладе подарунки слухняним дітям під подушку або до черевика біля порога, а неслухняним – приносить різочки й лишає їх у куточку. Тож саме малюки найбільше чекають на це свято.
Шанують його не тільки в Україні. На честь Миколая в усьому християнському світі збудовано чимало храмів, до нього в молитвах звертаються мандрівники та подорожні. Де лихо чи халепа, там – молитва до Миколая Чудотворця. Він допоможе в скрутну годину, порадить, втішить.
Від 2007 року Святий Миколай – покровитель міста Луцька, де йому навіть встановлено бронзовий пам’ятник. Зображення Святого є і на гербі міста, і на печатці. Вже стало традицією, що наречені після шлюбної церемонії обов’язково покладають квіти біля пам’ятника Миколаю.
Молитва до Святого Миколая
Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворче! Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і болість, Ти своїм заступництвом визволяв від певної смерті, Ти своєю опікою відганяв біду. Щиро благаю Тебе, скорого потішителя тих, що є в горі і в нуждах теперішнього життя: поспіши і до мене зі своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду і пошесті, від тяжкої хвороби і неспо-діваної смерті. Хорони мене через ціле життя, а особливо в страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічності. Захисти мене тоді щитом Твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я сподобився навіки в небі, разом з Тобою, прославляти і величати Боже милосердя. Амінь.

Оля Жарчинська

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>