Газова криза У масштабах сільради

Села Маяки, Моташівка, Брище, Буків, Сирники та селища Рокині Луцького району можуть залишитися без газопостачання. Виною усьому автомобільна аварія у селі Милуші.
“Вісник+К” повідомляв про надзвичайну подію, яка трапилася у селі Милуші Луцького району на початку жовтня. На вулиці Хутірській мікроавтобус “Рено” протаранив шафовий газорегуляторний пункт, розташований майже за 20 метрів від дороги. Без блакитного палива залишилися села Маяки та Милуші. Тоді з місця ДТП водій зник, залишивши авто обіч дороги. Особу власника – мешканця села Маяки Олександа Щ. – встановили працівники ДАІ. Чоловік погодився компенсувати завдані підприємству ВАТ “Волиньгаз” збитки. Щодо ліквідації аварії створили спеціальну комісію. Керівники ВАТ “Волиньгаз” зустрілися з Олександром у присутності зацікавлених осіб від місцевої влади та МНС. Оскільки чекати результатів перемовин жителі постраждалих сіл, звичайно, бажання не мали, паралельно ремонтні бригади взялися відновлювати газогін. Простіше кажучи, велику трубу з високим тиском з’єднали напряму без регулювальної апаратури з меншою, яка забезпечує газопостачання 116 дворів у Милушах на вулиці Хутірській. У теплу пору року, коли споживання блакитного палива помірне, така схема могла працювати. Але з настанням морозів люди інтенсивно почали грітися. Споживання газу автоматично збільшилося, й ВАТ “Волиньгаз” мав би почати нагнітати тиск для нормального функціонування газогону. Але ж зробити тепер це неможливо. Адже менші за діаметром труби, які приєднали без газорегуляторного пункту, просто може розірвати. Якщо ж тиск на гілці газопроводу, яка забезпечує села Брище, Маяки, Моташівка, Буків, Сирники та смт Рокині, падатиме до критичного мінімуму – спрацьовуватиме автоматика, від’єднуючи усі ці населені пункти. Тому ВАТ “Волиньгаз” нині стоїть перед дилемою – або свідомо залишити без газу мешканців Хутірської у Милушах, або поставити під загрозу стабільність газопостачання для ще більшої кількості людей.
Вирішити проблему може заміна “шкафної”. Винуватець раптово обірвав співпрацю з газовиками, коли дізнався повну суму, яку має відшкодувати – 131 тисячу гривень.
Як розповів голова Маяківської сільської ради Ігор Ярмольський, Олександр на доброму рахунку. Разом із братом вони займаються фермерством, беруть в оренду паї у селян для вирощування городини.
– Я кілька разів зустрічався з Олександром, просив його якомога швидше знайти спільну мову з газовиками. Знаю, що він придбав обладнання для встановлення шкафного газорегулювального пункту. Ми просили, щоб Олександр передав його ВАТ “Волиньгаз” через посередництво сільської ради, щоб ті могли відновити газопровід. Тоді б громада не страждала, а щодо решти суми – питання сторони могли б з’ясовувати окремо, бо нас насамперед цікавлять люди, – зазначив Ігор Ярмольський.
До речі, у суму компенсації, яку запропонували сплатити Олександру, окрім “шкафної”, входить вартість аварійних робіт та покриття газовтрати. Цікаво, що “викинуте” у повітря під час аварій паливо відносять на виробничо-технічні витрати. А держава тарифікує такий газ для підприємств газотранспортного сектору у три рази дорожче, ніж він обходиться простим споживачам.
Олександр виставлений рахунок вважає несправедливим і пропонує газовикам свій компромісний варіант вирішення проблеми.
– Я готовий віддати “Волиньгазу” газорозподільний пункт поліпшеного планування на дві гілки, який сучасніший і кращий, ніж попередній. Газовтрату могла б перекрити страховка на автомобіль. Вважаю, це цілком прийнятна пропозиція, яка задовольнила б усіх. І тоді ми з газовиками розійшлися б друзями, – каже чоловік.
ВАТ “Волиньгаз” звернулося з позовом на примусове стягнення коштів з винуватця аварії. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що й Олександр звернувся до Феміди з оскарженням протоколу Державтоінспекції. Як повідомили в обласному управлінні ДАІ, чоловік вважає, що міліціонери не врахували під час його складення кілька обставин. Чоловік стверджує: до наїзду на газове обладнання його змусила перешкода у вигляді купи щебню біля дороги та зустрічної машини, зіткнення з якою водію довелося уникати в екстреному порядку. Чоловік намагається викрутитися, щоб не платити гроші за нанесення збитків.
Як бачимо, справа обростає новими поворотами, а над мешканцями кількох населених пунктів й надалі висить загроза газової кризи місцевого масштабу. До речі, з наступного тижня в Україні знову прогнозують похолодання…
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>