Різдвяний піст

Він триває 40 днів (з 28 листопада до 7 січня), і тому в Церковному уставі називається Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Останній у році, вважається одним із строгих серед чотирьох православних постів. Інша назва – Пилипівка, тому що починається після дня пам’яті апостола Пилипа. Різдвяний піст має на меті достойне приготування віруючих до зустрічі свята Різдва Христового. Християни до Різдва повинні очистити себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем зустріти Христа, який з’явився у світ.
За церковним статутом, християни утримуються від м’ясної і молочної їжі, яєць, вживання риби дозволяється у суботу та неділю, а також у дні церковних свят. В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку, коньяк, тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина. Людина живе не для того, щоб їсти, а їсть для того, щоб жити – про цю просту істину і нагадує піст, бо черевоугодництво теж гріх. Хоча головне його призначення – не голодування, а моральне очищення душі. Тому піст немислимий без справ милосердя і любові.
Важливо знати, що голодування і харчування з обмеженою калорійністю з лікувальною метою застосовувались у Стародавньому Єгипті, Індії, Греції жерцями, філософами, знаменитими лікарями Гіппократом, Авіценною.
Дослідження особливостей фізіологічних і біохімічних процесів показали, що під час голодування в організмі відбувається адаптація до ендогенного (внутрішнього) харчування, яке характеризується зниженням інтенсивності обміну речовин, мінімальними затратами білків і переважним використанням жирових запасів.
Науковці-медики стверджують, що лікувальне голодування – це охоронно-стимулююча терапія, яка підвищує стійкість організму, нормалізує процеси обміну.
Священики нагадують, що саме лиш обмеження в їжі душі не очистить. Люди повинні боротися не лише з апетитом, а й з гріховними думками, сварками і честолюбством. Дні постів повинні допомагати християнинові зосередитись на духовному житті, молитві і таїнствах церкви. Вони є випробуванням віруючих у стійкості проти спокус, у терплячості, в упокоренні і покаянні, в поглибленому усвідомленні і визнанні своїх гріхів.
Час посту – це й заборона статевого життя подружжя. Тому дитя, зачате у піст, вважається гріхом для батька й матері, що негативно може позначитись і на долі дитини.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>