Якщо спадкодавець не встиг повернути кредит…

Чи можуть до спадкоємців перейти зобов’язання померлого щодо погашення кредиту в банку?
Руслан, м. Луцьк

Оскільки відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), спадкуванням є перехід не лише прав, а й обов’язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), то й зобов’язання за кредитом можуть перейти до спадкоємців.
До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Виняток складають лише права та обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, наприклад, права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом.
Разом з тим, ст. 1282 ЦК України передбачено, що спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов’язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора спадкоємці зобов’язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.
Тобто, приведемо приклад: якщо вартість майна, одержаного в спадщину, становить 50 тисяч гривень, а не повернутий кредит – 30 тисяч гривень, спадкоємці зобов’язані будуть повернути весь кредит. Якщо ж навпаки, не повернутий кредит – 50 тисяч гривень, а вартість спадщини – 30 тисяч гривень, спадкоємці зобов’язані будуть повернути лише 30 тисяч гривень кредиту.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>