Село-старожил відсвяткувало 510 років

За свій п’ятсотлітній вік Велимче не зістарилося, а навпаки – помолодшало. Коли в деяких селах давно зачинили двері дитсадки, бо нема дітей, то тут треба дошкільний заклад розширювати, адже бажаючі займають чергу, щоб туди потрапити.
Сільський голова Василь Філозоф каже, що на 800 дворів, в яких проживає 2800 людей, дітей від трьох до шести років аж 212. На черзі в садочок перебуває 70 малюків. Тому сільська громада взяла участь у проекті ООН, що дало можливість при співфінансуванні залучити додаткові кошти на реконструкцію закладу, а відтак незабаром побільшає місць для дошкільнят.
– Хоч село відзначило на Покрову такий солідний ювілей, але воно не старіє. В школі навчається до 400 учнів, – каже голова. – Є багато молоді. Село газифіковане. Правда, в нас сутужно з роботою. Колись був цегельний завод, однак запаси якісної глини вичерпалися – і він розпався, як і колгосп. А це – втрата робочих місць. Натомість утворилося приватне сільгосппідприємство, то хоч кілька десятків людей працює.
Велимчани організовано забрали свої земельні паї, мають 460 коней, до 500 корів – і господарюють. Є попит на моркву – сіють її. Нинішнього року купували заїжджі картоплю, мабуть, навесні збільшуватимуть площі під цю культуру, бо непогана ціна склалася. Отак і виживають за рахунок підсобного господарства. А ще рятують від безгрошів’я заробітки в Москві, Петербурзі, Києві.
Сільський голова бідкається, що не встигли за радянських часів звести добротний клуб. Лікарню, школу збудували, а от культурний заклад так і залишився у пристосованому приміщенні. А Велимче – дуже співуче. Тож не дивно, що славиться село народним аматорським колективом троїстих музик, яким керує Іван Летич. Знаний за межами області і зразковий дитячий фольклорно-етнографічний ансамбль “Золота криниця” (ним опікується Ніна Калінчик). Колектив ставав лауреатом різноманітних конкурсів.
Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>