На Волині життя посолодшає і пожирнішає

У неділю своє професійне свято відзначатимуть працівники сільського господарства України. З якими показниками Волинь підходить до нього, як вона завершує рік, які галузі в області є прибутковими – про це в інтерв’ю з Юрієм Горбенком, начальником головного управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.
Виростили для себе, ще й сусіда?
– Волинь цього року потрудилася в аграрному секторі не гірше, ніж торік, – зазначив Юрій Мефодійович. – Зібрали понад 615 тисяч тонн зернових, мільйон тонн картоплі, 250 тисяч тонн овочів. Цукрових буряків виростили вдвічі більше. Додали ріпаку та сої. Всі культури галузі рослинництва дали прибутки за рахунок росту цін на них. Навіть жито нинішнього року в плюсах. Найкращі зернові були у господарствах “Волинь нова” Горохівського району, “П’ятидні” Володимир-Волинського, “Городище”, “Рать” Луцького, фермерському господарстві Євгена Шелепіни, де отримували 60 і більше центнерів з гектара.
– Чи вигідно нині вирощувати цукрові буряки?
– Так. Сьогодні цукор дає прибуток. Коренеплодів було посіяно в 1,6 разу більше, ніж минулого року – всього 16 тисяч гектарів. Вже отримали 57 тисяч тонн цукру (а є ще залишок буряків), тож область очікує виробити понад 70 тисяч тонн солодкого продукту. Ним ми повністю забезпечуємо свої потреби, ще й, як кажуть, для сусіда вистачить. Наступного року маємо вийти на 25 тисяч гектарів цукрових буряків. В переможцях по їх вирощуванню ходять господарства “Рать”, “Городище”, “Романів”, “Лище”, де менше 500 центнерів з гектара не отримують.
– Нині непогано підзаробило населення на картоплі.
– За даними статистики, населення садить 66 тисяч гектарів картоплі, у сільгосппідприємствах – всього 700. Є насіннєві господарства “Колос” Любешівського району та в Старовижівському – “Волинь”. Серйозно займаються цією культурою агропромисловий інститут в Рокинях, тому вважаю, що це перспективна культура. Плануємо прийняти програму по картоплі. Можливо, це питання буде розглядатися на сесії обласної ради. Звичайно, працювати треба на укладення контрактів, щоб людина гарантовано знала, що ту ж картоплю у неї куплять наступного року і вона буде в ціні.

17 відсотків м’ясного поголів’я в Україні – саме на Волині
– На що робитиметься акцент наступного року?
– Обов’язково на зернові, особливо житі. Додасться й цукрових буряків. Неперенасичений ринок зерновими дасть можливість селянам підзаробити. Навіть є обласна програма по підтримці виробників жита: за гектар посіву доплачується з бюджету по 100 гривень. Водночас такі ж програми підтримки є і в районах. У Камінь-Каширському, Маневицькому, Ратнівському вже простимулювали аграрників, які посіяли жито.
– А як розвивається галузь тваринництва?
– В області реалізували худоби на забій більше, ніж минулого року. Зросло поголів’я свиней, птиці.
– А це не говорить, що вирізали корів?
– Поголів’я худоби, дійсно, зменшилося в порівнянні з минулим роком, хоча в останні місяці ситуація стабілізувалася. Приємно, що ціни на молоко підвищилися і тепер в населення його закуповують по 2,20-2,50, у сільгосппідприємствах – по 4-4,50 гривні за літр. Звичайно, ціни зросли там, де молоко високої якості. Загалом же сільгосппідприємства в день продають понад 140 тонн, населення – понад 230 тонн молока. А це говорить, що селяни мають подбати про доїльні апарати, що дасть можливість отримувати більші кошти за свій продукт.
– Чи є перспектива у тваринництві?
– В нашій області – це м’ясне скотарство. На Волині аж 17 відсотків від усього м’ясного поголів’я ВРХ в Україні. Тож сам Бог велів нам цим займатися: виведена волинська м’ясна порода, що пристосована до наших поліських територій, є пасовища, гарна племінна база – маємо 18 племінних заводів і 14 репродукторів. Тож цю галузь, сподіваюсь, держава підтримає. Бо це дешеве виробництво м’яса. Щодо молочного скотарства, то для одноосібників, які є основними здавачами молока на Волині, існує програма здешевлення кредитів для закупівлі корів та доїльних апаратів. Наприклад, сільськогосподарський обслуговуючий кооператив з Володимир-Волинського району – лідер в цьому.
Водночас у галузі тваринництва стимулюватимуться ті, хто будуватиме тваринницькі комплекси не менш як на 500 корів, 1200 свиноматок, більше мільйона голів птиці, а також – будівництво комбікормових заводів. Звичайно, скористається пільгою крупнотоварний виробник. А от для одноосібників планується програма по відшкодуванню коштів на придбання техніки.
Марія ДУБУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>