Музей-колиба у центрі Європи – історія життя горян

Колиба-ресторан у центрі Європи в с. Ділове

Колиба-ресторан у центрі Європи в с. Ділове

Побувати у центрі Європи на Рахівщині у селі Ділове і не відвідати місцеву колибу-музей – то гріх. Тут навіть звичайна кава смакуватиме краще, ніж будь-де, бо колоритний інтер’єр самої колиби створює відповідний настрій. Це не просто кав’ярня у нашому розумінні цього слова, а справжній музей старожитностей.
На жаль, з господарем цього ресторану Василем Шорбаном тоді не зустрілися, хоча дуже хотілося довідатися, як йому вдалося зібрати таку колосальну колекцію побутових речей Гуцульщини. Чого лишень тут нема! Деякі навіть дивують своєю ексклюзивністю – неможливо здогадатися, для чого вони призначені. А коли дивишся на рік виготовлення, то знову-таки розумієш, наскільки Європа споконвіків йшла і йде попереду Росії, яка усіляко намагається з нами “поріднитися”.
Наша розмова з паном Василем відбулася пізніше по телефону. Та навіть після такого знайомства на відстані не важко зрозуміти, що цей чоловік, корінний гуцул з діда-прадіда, дуже любить свій край, гордиться ним і шанує усі тутешні традиції. Після закінчення у 1994 році Харківської юридичної академії, він повернувся у рідні гори й працює тут донині. Його завжди цікавила культурна спадщина гуцулів й загалом усіх жителів тутешнього краю, де проживає 25 різних народів. Є навіть майже цілі австрійські, румунські, чеські, угорські села. Це не дивина, бо край переходив від однієї держави до іншої, тож культура кожної з них позначилася на культурі тутешніх родичів.
– Наші працьовиті і гостинні гуцули завжди жили добре, найбільше заробляючи на продажі лісу, – з гордістю говорить пан Василь. – Не дивно, що їхній побут багатий на різноманітні речі, які купувалися при румунах, мадярах, австрійцях, чехах. Тому дуже хотілося, аби туристи, які часто відвідують село Ділове як центр Європи, могли більше довідатися про нашу культуру. Маючи велику й дуже дружну родину, підключив її до цієї справи. Разом з родичами об’їздили всі села, аби зібрати старожитні побутові речі. Хтось просто їх дарував, щось доводилося купувати. Таким чином зібрали понад 3000 експонатів. А тепер нам люди уже самі несуть різне старовинне хатнє начиння.
Василь Шорбан на цьому не зупинився. Зараз він втілює у життя нову гарну ідею, аби ще більше познайомити усіх бажаючих з життям гуцулів.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>