У Криму – палац Воронцова, а в Клесові – дендропарк Ворона

Олексій ВОРОН: «Все зроблено за допомогою садових ножиць»

Олексій ВОРОН: «Все зроблено за допомогою садових ножиць»

На околиці селища Клесів Сарненського району вражає своєю неповторною красою розкішний дендропарк площею п’ять гектарів, створений однією людиною – Олексієм Вороном. Заморські екзотичні кущі та дерева – ялівець, туя, тис, самшит – уже давно прижилися на нашій землі. Але тільки під руками самобутнього ландшафтного дизайнера за допомогою садових ножиць і творчої уяви кожна рослина набуває дивовижних форм і перетворюється на живу зелену скульптуру. Дендропарк Олексія Ворона – наочна демонстрація того, якою красивою може стати наша земля, якщо до неї ставитися з любов’ю.
Слід на землі понад два кілометри

Довжина клесівського живоплоту, який підстригається – два кілометри 692 метри. Ще двадцять років тому на цьому місці була лише типова будівля лісництва. Тепер подивитися на диво-парк їдуть з усієї України, навіть побували делегації з Польщі та Франції.     
У радянські часи був популярний газетний штамп “Залишити слід на землі”. Ентузіаст і природолюб 76-річний Олексій Ворон посадив сотні тисяч дерев та кущів і залишив  майже трикілометровий слід.
– Мій тато за Польщі працював у лісництві, – розповідає цей жвавий та енергійний чоловік. – А жили ми за 30 кілометрів від Хелма. Я добре пам’ятаю, з якою повагою ставилися до лісника і зверталися: “пан гайовий”. Він ходив у красивій формі. Тому я ще в дитинстві полюбив цю професію. У серпні 1959-го після закінчення Львівського лісотехнічного інституту я прийшов на роботу у Клесівський держлісгосп. І відпрацював тут 51 рік і 26 днів, – посміхається Олексій Федорович.
Різні посади йому довелося обіймати: від помічника лісничого, інженера-економіста, до головного лісничого держлісгоспу. У 1987 році попросився лісничим Клесівського лісництва.
– Тут була тільки будівля контори. Ні доріжок, ні асфальту – все довелося розпочинати з нуля. До адміністративного корпусу вели два рядочки ялинок, – розповідає Олексій Федорович, – за ним пустище.
Колись побував у відрядженні на Волині в лісництві Граддя Маневицького району. Там старий лісник висадив 150 метрів живоплоту і показував, як його можна красиво підстригати і створювати різноманітні фігури. З цього все й розпочалося. Я відразу загорівся бажанням і вирішив, що зроблю ще краще. Посадив першу алею і з кожним роком збільшував на 100-150 метрів. Щоб живоплоти піднялися, чекати треба кілька років. Коли досягнуть півметрового росту, тоді вже можна формувати фігури. Але використовую тільки вічнозелені рослини, всього понад 50 видів: туя, ялівець, сосна, ялина.

«Версальський куточок» на Поліссі

За словами майстра, тепер йому варто лишень поглянути на дерево – і він уже бачить, що з нього можна зробити, якої форми краще надати.
Понад двадцять літ тому Олексій Ворон всерйоз зацікавився садово-парковим дизайном. Шукав в Україні і за її межами, де можна повчитися азів зеленої архітектури. Побував у Петербурзі, в Прибалтиці, відвідав чимало парків та заповідників. А тепер вивчати досвід їдуть до нього.
“Версальським куточком” на Поліссі назвали витвір клесівського лісника співробітники Київського ботанічного саду, які побували на екскурсії і були вражені побаченим.
– Багато людей задають одні і ті ж запитання: з чого розпочинати, які рослини найкраще брати? За ці роки вже узагальнив свій досвід і випустив книгу “Зелена архітектура Рівненського Полісся”, – розповідає майстер. – Мені якось сказали, що у Криму є палац князя Воронцова, а в Клесові – дендропарк лісника Ворона, – посміхається Олексій Федорович.
– Дуже приємно, що сюди часто приходить молодь, – радіє майстер. – Весільні пари приїжджають фотографуватися і за сто кілометрів. Якось навіть були молодята з Білорусі. Після кожного такого візиту я отримую позитивний заряд енергії, який продовжує життя на тиждень.
Слухаючи розповідь клесівського дизайнера, тільки дивувалися і захоплювалися, як же потрібно любити свою справу.
В Україні 1500 лісництв, стільки могло б бути красивих та неповторних дендропарків. Але пощастило тільки Клесову, адже тут є ентузіаст Олексій Ворон. Досвідом лісничого зацікавився голова Державного комітету лісового господарства Микола Шершун, який привозив сюди керівників обласних управлінь.
– Я виступав перед ними, – продовжує дизайнер. – У мене взяли номер телефону і пообіцяли запросити, щоб показав на місці, але поки що ніхто не телефонував.
Але він невичерпний оптиміст. На своє 60-ліття посадив фруктовий сад із 60-ти дерев, який уже дає добрі врожаї. У Клесові є на що дивитися, є чим милуватися. Втомившись від блукання дендропарком, можна перепочити на диванах з туї, ялівця та ялини.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>