Через несправну електромережу згоріла побутова техніка а винних нема?

У багатьох мешканців будинку 23, що на вулиці Хлібній у Вінниці, через замикання електропроводки погоріла побутова техніка. Де шукати винних і хто відшкодує їм збитки, люди так і не знають.

Тим сім’ям, де є маленькі дітки, пощастило, тому що вони перші бачили незвичне блимання нічника. Спочатку він світив надто яскраво, потім раптово став гаснути, що вказувало на великі перепади напруги. Але це помітили не всі, так як була глуха ніч і більшість мешканців будинку спокійно спали, а вже вранці їх чекав неприємний сюрприз.
– У мене згоріла мікрохвильова піч, радіотелефон. Вийшов з ладу комп’ютер та модем. Добре, що хоч іскра не пішла й не сталося пожежі, а то б згоріли всі, поки спали, – жаліється Раїса Ведмідь. – Я одразу написала заяву в районні електромережі. Мені сказали, що скоро прийде комісія, яка в усьому розбереться. Ще в одній квартирі теж отримали чималі збитки: згоріли пральна машина і радіотелефон. Власники також написали заяву.
Наступного дня комісія й справді прибула.
– З цього будинку до нас надійшло три заяви. Зі слів мешканців склали акт обстеження. Описали всю техніку, яка є в квартирі й приєднана до електромережі. Вказали ті прилади, що згоріли. Один акт віддається мешканцю, інший залишається в нас. Щоб отримати матеріальну компенсацію, потрібен висновок експертів. Якщо вони підтвердять, що техніка вийшла з ладу через перепади напруги в мережі, – можна говорити про повернення грошей. Тоді з нашим актом та висновками експертів треба йти до винуватців. В даному випадку це ЖЕК №3. Якщо вони не визнають свою вину, потрібно подавати до суду, – розповідає інженер-інспектор районних електромереж Тарас Янченко.
Як зазвичай буває, в таких ситуаціях ЖЕК своєї провини не бачить. Там, навпаки, стверджують, що люди самі винні, що так сталося.
– В усіх будинках дроти електромереж давно відслужили своє. Вони вже мають по 50-60 років, – каже електрик цього ЖЕКу з 40-річним досвідом Юрій Тілієвич. – Коли їх прокладали, такого великого навантаження на мережу, як зараз, не було. А тепер кожен має цілу купу електроприладів. Від того й замикає. В одній квартирі було замикання, а мене туди не пустили, сказали, що все самі полагодили. Провини ЖЕКу в цій ситуації нема. Наші люди цікаві: накупують техніки на 20 тисяч гривень, а реле за 100 гривень купити шкода. Якби воно було – біди б не сталося.
Вже минуло більше тижня, а вінничани так і не зуміли допитатися, хто відшкодовуватиме збитки. Тож, напевно, доведеться їм шукати правди у суді.
Руслана ТАТАРИН, Вінницька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>