Гітлерівське золото шукали на Рівненщині

Скарбу не знайшли, а джерела розчистили

Скарбу не знайшли, а джерела розчистили

Такої потужної техніки Лев’ятин Радивилівського району давно не бачив. Екскаватори, крани, трактори, вантажівки – усе привезене з Києва фірмою “Експрес-2000”. Працювали бригади і вдень, і вночі – шукали у ставку Вікно німецькі танк та танкетку, що потонули тут під час Другої світової. Кажуть, що фашисти награбували казкові скарби і танкеткою під прикриттям танка перевозили їх з відомого бункера Гітлера у Вінниці.
– Береги водойми з крейдою, – зазначає житель Лев’ятина Олег Ковальчук, – тільки-но екскаватор черпне ґрунт, як він обвалюється і невідомо де дівається, ніби йде під землю. Старожили розповідали, що тут провалля із сильними джерелами та підземною річкою. Колись попала у Вікно корова, то аж за декілька кілометрів звідси випливла.
Прояснює ситуацію директор фірми “Експрес-2000” Олександр Лазарєв: танк із танкеткою якщо не прямісінько у центрі “Вікна”, то неподалік неодмінно повинні бути. Про це стверджували очевидці. Пласт крейди з часом нашарувався на потонулі об’єкти. Вичерпали із водойми сотні тонн мулу, але так нічого і не дістали. Потрібна інша апаратура, яка з точністю до 95 процентів може засвідчити, що і де знаходиться під землею. Коли вдасться отримати апарат німецького виробництва, тоді й продовжаться роботи.
Під час війни гітлерівці скрупульозно вели облік своєї техніки. У фронтових записах, вочевидь, залишилися дані про танк і танкетку, які “пропали безвісти” саме у Лев’ятині. На початку 1944 року вони виконували спецзавдання, за одним із припущень, доставляли до рейху золото з гітлерівської ставки “Вервольф”, що базувалася під Вінницею.
– Про танк і танкетку мені розповідав сусід дід Володька, якому на той час було десь років п’ятнадцять, – говорить житель міста Радивилова Іван Молінський. – Він бачив, як танкетка вскочила у болото і її почало затягувати. Спробували витягнути танком, але й його потягнуло на глибину. Екіпаж врятувався. Через декілька днів сюди прибула якась додаткова техніка, але результату – нуль.
У Лев’ятині від цієї історії одна користь – захаращене і замулене Вікно так почистили, що нині вода чиста-чистюсінька. Тутешні мешканці кажуть: така прозорість – від давніх джерел, які ожили від екскаваторних ковшів.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>