Щоб дитя здорове мати, мають вчитись мама й тато

Сергій БУРАВСЬКИЙ

Сергій БУРАВСЬКИЙ

У Володимирці працює молодіжна громадська організація “Школа відповідального батьківства”– тут готують до пологів не тільки мам, але й тат. Її засновники – завідуючий акушерсько-гінекологічним відділенням Володимирецької центральної районної лікарні Сергій Буравський та його колеги-однодумці.
– Ми провели реконструкцію пологового відділення ра-йонної лікарні, – розповідає Сергій Буравський, – і стали переходити на сучасні перинатальні технології. Але практика показала, що вони залишалися недієвими без підготовки сімейних пар до пологів. В місяць у нас народжується понад 100 немовлят. Тому створення такої організації стало вимогою часу. І “Школа відповідального батьківства” взяла на себе нове завдання – допомогти сімейним парам спланувати вагітність, полегшити її протікання, а головне – подолати страх, який з’являється у батьків перед появою на світ дитини. Наша мета – навчити сімейні пари стати батьками. Головна ідея – пологи повинні пройти природним шляхом, мінімум медичного втручання, тоді буде здоровішою дитина. На заняттях-тренінгах також розповідають про партнерські пологи за участю близької людини. Це не обов’язково чоловік, може бути хтось з родичів.
Спочатку володимирецькі ентузіасти проводили заняття в будинку культури і підготували понад 40 сімейних пар. Результат перевершив всі сподівання. Майже у всіх жінок були нормальні пологи. Виникла необхідність у приміщенні для занять. Місцева влада пішла їм назустріч і рішенням сесії організації передали занедбане приміщення в центрі міста. Цілеспрямований та наполегливий лікар стукав в усі двері. Основну частину коштів надав Фонд допомоги та розвитку дітям Чорнобиля Зенона та Надії Матківських зі Сполучених Штатів. В березні цього року після трьох років випробувань та перешкод відбулося офіційне відкриття “Школи відповідального батьківства”.
Заняття проходять двічі на тиждень. Крім Сергія Буравського, ще працює акушер-гінеколог, дитяча медсестра та фізичний реабілітолог. Обладнано сучасний тренажерний зал. Батькам пропонують фізичні, практичні, ігрові вправи та теоретичні заняття.
– Групи формуємо невеличкі, по 7-8 сімейних пар, – продовжує лікар. – Випускне заняття проводимо у пологовому відділенні, тому жінки у нас не бояться народжувати. На заняття приїжджають люди з Кузнецовська та Рафалівки.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>