Нашими будинками будемо керувати самі

Так вже сталося, що люди, які живуть в місті, найчастіше згадують житлово-комунальні управління «злим і не тихим словом». Особливо страждають мешканці старих будинків: тече покрівля, страшні під’їзди, латані-перелатані труби, постійні аварійні ситуації. І це все, як замкнуте коло, бо люди скаржаться на ЖКП, а ЖКП, у свою чергу, на безгрошів’я. Тому все частіше мешканці багатоквартирних будинків об’єднуються і переходять у іншу форму господарювання.
Міська влада обома руками «за» подібні нововведення. Нещодавно навіть провела прес-тур для журналістів, аби ті побачили, що вдалося зробити тим мешканцям, які перейшли на систему самоуправління.
На сьогодні у Луцьку зареєстровано 74 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (надалі ОСББ), 47 з яких створено упродовж двох минулих років. Керівник Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк, яка займається цією формою господарювання вже десять років, розповідає, що люди починають об’єднуватися, коли не вистачає тер-піння дивитися на обшарпаний під’їзд, холоднечу тощо. Для того, щоб вийти з ЖКП і заснувати нову систему господарювання, потрібна згода 51 відсотка мешканців будинку. Відразу обирається голова об’єднання і бухгалтер, який стежитиме за коштами. Один будинок – це є одне ОСББ, яке має свій окремий рахунок. Кілька об’єднань можуть створити асоціацію.
– В нашу асоціацію входить 12 багатоквартирних будинків, які розкидані по всьому Луцьку, – розповідає Юлія Сабатюк. – Існуючий тариф до сплати – 1,47 грн за квадратний метр житла. З тих коштів ми 35% «забили» на ремонтний фонд. За них міняємо по стояках крани на холодне і гаряче водопостачання, робимо ремонти і утеплюємо будинки, щоб суттєво здешевити послуги з опалення. Постійно вивішуємо на під’їздах банківські звіти: куди пішли заплачені мешканцями кошти. Усі рішення щодо будинку приймаються гуртом, шляхом голосування.
Наприклад, колишній будинок від військової частини на вулиці Ківерцівській, 10 створив ОСББ у 2006 році. З 31 грудня 2007 року тут вже діє індивідуальне опалення, яким дуже задоволені місцеві мешканці. Оскільки котельня їхня ледве животіла і будинок міг взагалі залишитися без опалення, першою справою, за яку проголосували люди, було саме індивідуальне опалення. Вмовити усіх було дуже важко, адже сума до сплати з кожної квартири становила вісім тисяч гривень. Тому додому до малозабезпечених та пенсіонерів поважного віку спеціально привозили представників банку, які давали їм кредит. Проте зараз економія грошей більш ніж відчутна – мешканці цього будинку жартують, що взимку вони гріються в чотири рази дешевше за інших. До речі, перейти на індивідуальне опалення тепер можуть максимум п’ятиповерхівки і лише за згодою абсолютно всіх мешканців будинку.
Як повідомила Юлія Сабатюк, відтоді, як будинок на Ківерцівській,10 створив об’єднання, у ньому також була зроблена реконструкція усього електропостачання. За рахунок державного бюджету – нова шатрова покрівля. І наразі мешканці вирішили щомісяця здавати ще й по 15 гривень на ремонт водостоків.
Заступник Луцького міського голови Петро Гоцалюк зазначив, що у тому будинку, де створена власна управлінська структура, набагато простіше впроваджувати нові технології енергозберігання:
– ОСББ – це перший крок до вирішення проблем будинку. Адже у кожному з них має бути господар, з яким можна вести розмову і вирішувати глобальні речі. Якщо ми бачимо дієве об’єднання, мешканці якого переживають за свій будинок, ми осторонь теж не залишимося. Тим більше Луцьк увійшов в число пілотних міст як активний учасник проекту «Реформи міського теплопостачання», і в рамках цього проекту є підтримка об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. На грандіозні проекти, наприклад, з енергозбереження, ОСББ кошти може взяти з бюджету (якщо вони там є), у комерційних банках. Ще одне джерело надходжень – гранди. Нашому місту виділено гроші на облаштування п’яти теплових пунктів. Це повністю комп’ютеризована система, яка сама визначає температуру на вулиці, у будинку і, відповідно, подає у квартири саме стільки тепла, скільки треба. Три таких пункти ми облаштували у звичайних будинках, два – в дитячих садочках. Але треба пам’ятати, що грандові гроші просто так не даються. Об’єднання співмешканців будинку має довести, що вони спроможні дофінансувати половину вартості.
Мирослава КОСЬМІНА,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>