У Заліщиках хворих на ДЦП лікують за допомогою сауни

Маленькому пацієнтові лише півроку

Маленькому пацієнтові лише півроку

Одним із кращих у Тернопільській області закладів, де лікують дитячі артрити, остеохондрози, сколіози, ДЦП, неврологічні і серцево-судинні недуги, здавна вважається Заліщицький дитячий санаторій. Дієвим є унікальний метод лікування, який розробили у санаторії кілька років тому і ефективно впроваджують у практику.

 

Новий метод, який розробники головний лікар Заліщицького санаторію Петро Буринюк і завідуюча реабілітаційним центром Юстина Мельник назвали “тепловою релаксацією”, лікарі застосовують до дітей, не молодших дворічного віку.
— Дітей поміщаємо у сауну з липових дощок, і упродовж 15-30 хвилин вони перебувають там при певній температурі, — розповів Петро Буринюк. —  Для кожного віку є своя температура, у середньому становить 40-60 градусів Цельсія: тоді найкраще працює гормональна, потовидільна системи. Тепло має бути сухим. Після сауни тіло дитини, образно кажучи, схоже на глину: з неї можна ліпити усе, що треба. Робимо це з допомогою стандартного комплексу реабілітаційних процедур: аплікацій з болота, привезеного з Куяльника, трав’яних ванн, релаксації у соляній печері, гідромасажу...
Головний лікар був вражений результатами першої ж апробації методу. Із 54 дітей 7 почали тримати голову, 6 – сидіти, 7 самі пішли, у 13 збільшився словниковий запас, у 6 зменшилися судоми.
– У кожної дитини, яка у нас побувала, спостерігаються позитивні зміни у здоров’ї, — зазначив Петро Буринюк. — У нас було багато пацієнтів, які взагалі не могли кроку ступити, а зараз ходять. Є такі діти, про яких ви ніколи б не подумали, що вони хворіли на ДЦП. Коли батьки привозять до нас хвору дитину, я в першу чергу запитую, чи є у неї судоми. Якщо так, то будь-які маніпуляції, процедури, пов’язані з навантаженням, можуть провокувати ці судоми.
За даними Міністерства охорони здоров’я, діагноз ДЦП мають понад 18 тисяч маленьких українців. Жителька Заліщиків Тетяна, мати хворої на ДЦП восьмирічної Олесі, куди тільки не возила дочку.
— Дитина перенесла шість операцій у Києві, — каже Тетяна. — Але Олеся лежала. Після Заліщицького санаторію наша дівчинка ступає ніжками. Дуже сприяє її одужанню їзда на коні…
До речі, для іпотерапії використовують породистих низькорослих і молодих, не старших восьмирічного віку, коней.
Заліщицький санаторій заснований у 1947 році як протитуберкульозний на базі трьох розрізнених віл, у яких за Польщі відпочивало і оздоровлювалось заможне панство. На старих фотографіях можна побачити підстрижені у формі пальм дерева, які оточували зону відпочинку. Поляки не могли натішитися кліматичними перевагами місцевого курорту і навіть організували залізничне сполучення за маршрутом “Варшава-Заліщики”.
Санаторій у Заліщиках розрахований на 100 ліжок, із них 50 – ревмокардіологічних, 30 – пульмонологічних і 20 – сумісного перебування матері і дитини. Залежно від захворювання пацієнт може перебувати на лікуванні 21 день, цілу шкільну чверть і навіть шкільне півріччя.  Діти-сироти і діти, позбавлені батьківської опіки, інколи проводять тут увесь шкільний рік.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>