На Рівненщину прийшов «весь Гоголь»

З нагоди 200-річчя від дня народження геніального сина України, всесвітньо відомого прозаїка та драматурга Миколи Гоголя було здійснено масштабний українсько-російський проект – видання повного зібрання творів та листів Гоголя в 17-ти томах. Днями цей 17-томний збірник став надбанням Рівненської області, з теренами якої письменник пов’язав героїку свого легендарного Тараса Бульби. Книги презентовано для обласного краєзнавчого музею.

– Це надзвичайно цінне видання, яке представляє собою повне зібрання листів та творів Гоголя, як художніх, так і публіцистичних, – зазначає доктор філологічних наук, укладач творів Гоголя Володимир Воропаєв, – дуже багато творів ми надрукували за автографами прижиттєвих видань, наприклад, «Тараса Бульбу», «Старосветские помещики». Нам вдалося знайти найбільш повний комплект чернеток «Мертвих душ» і вибрати з них те, що було виправлено чи відредаговано Гоголем останній раз. Унікальність видання в тому, що в ньому зібрані не тільки всі листи письменника, які вже відомі та були надруковані раніше, а й листи його адресатів. Оскільки я зі своїм колегою професором Виноградовим вивчаємо творчість Гоголя багато років, то шукали ці листи практично протягом всього життя. Знаходили їх у виданнях, що друкувалися в наші часи і в ХІХ столітті. Загальна кількість листів – близько двох тисяч, що набагато більше, ніж містить академічне видання творів Миколи Васильовича.
В Україні багатотомник розповсюджується тільки по підписці, відроджуючи традицію підписних видань. Останні 25 комплектів з тисячного тиражу будуть продані на аукціоні. Всі отримані кошти спрямуються на будівництво Духовно-просвітницького центру та будинку для людей похилого віку в місті Києві. Заодно частина тиражу призначена для благодійного проекту, аби розповсюдити «всього Гоголя» по всій Україні. Відповідно на Рівненщині багатотомник презентовано для обласного краєзнавчого музею, який недавно отримав ще одну унікальну реліквію – Пересопницьке Євангеліє.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>