З Польщі в Любомль за 320 кілометрів – на велосипедах,

Володимир СОЛОМ’ЯНЮК

Володимир СОЛОМ’ЯНЮК

Співпраця між Парчевським повітом Республіки Польща та Любомльським районом Волинської області триває давно. Володимир Солом’янюк, заступник голови районної ради, каже, що поляки приїжджали в Україну, ще коли з Волині масово вивозили побутову техніку, одяг, білизну. За якихось 10-15 років Польща обігнала Україну в розвитку – і тепер вже волиняни їздять до сусідів не тільки на заробітки, але й за досвідом.

– З сусідами дружити треба, – переконаний Володимир Євтихійович. – Бо в них багато чому можна повчитися. Звичайно, з користю для свого регіону.
Наприклад, цього літа поляки завітали в Любомль на... велосипедах. Відстань в 320 кілометрів – не завада. 50 любителів здорового способу життя, які об’єдналися в Польщі в громадську організацію, вирішили відвідати Волинь. Заздалегідь узгодивши всі нюанси перетину кордону, гості з Польщі без проблем дісталися Любомля, побували в Шацьку – на озері Світязь, провели чимало зустрічей. А тепер і любомльці подумують, щоб об’єднатися в якусь організацію й подорожувати.
– Я помітив, що поляки вміють відпочивати, пропагувати здоровий спосіб життя, рекламувати свій край. Ще й на цьому заробляти гроші, – каже заступник голови Любомльської райради. – Вони організовують різноманітні майстер-класи, беруть участь у проектах. Цьому навчили і нас. Наприклад, Любомльський район включився в спільну програму з Парчевським повітом – і вже створюється туристичний альбом і путівник. Це дасть змогу розрекламувати наш край, щоб сюди їхали іноземці відпочивати. А ще ми розробили один туристичний проект і подали на європейський конкурс (якщо його виграємо, то заробимо кілька сотень тисяч євро).
А до Євро-2012 у Любомлі планується створити центр туризму, щоб гості змогли в ньому отримати всю необхідну інформацію: де можна відпочити, які і де готелі є на Волині і в Україні, якими ремеслами займається населення...
– Але щоб захистити якийсь проект за кордоном, нам доводиться працювати з багатьма іноземними організаціями. Їх набереться зо два десятки, – продовжує розмову Володимир Євтихійович. – Ми знайомі не з одним польським старостою, а й з послами, різними товариствами, співпрацюємо з Інститутом енергії у Варшаві, науково-технічними центрами...
– А що дає вам співпраця з інститутом енергії?
– Нас зацікавила одна польська розробка. У Польщі нам показували школу, яка опалюється виключно за рахунок води з підземної свердловини. Економія очевидна. Хочемо й собі таку школу в Любомльському районі мати. Я підрахував, що вкладені кошти окупляться за три-чотири роки.
Співпраця двох громад почалася відтоді, як було укладено 2006 року угоду між Любомльською районною радою та Парчевським повітом Польщі. Тепер діти двох країн їздять влітку відпочивати один до одного, а медики діляться досвідом. Про Любомльський край знають за кордоном як про досить привабливий регіон як історично, так і туристично.
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>