Хто кинув «бомби» у будинок священика?

У селі Постолівці Гусятинського району у вікно будинку декана Гусятинського деканату Бучацької єпархії УГКЦ о.Михайла Пилипіва невідомий кинув дві пляшки із запалювальною сумішшю. Вибухнула одна “бомба”. У той час вдома була дружина о.Михайла, пані Галина, яка отримала різані рани та опіки, і тепер лікується у райлікарні.Апостольський адміністратор Бучацької єпархії о. Дмитро Григорак упевнений, що інцидент трапився через релігійну діяльність о. Михайла Пилипіва.
– Отцю Михайлу доручено опікуватися будівництвом духовного центру у сусідньому із Постолівкою селі Раштівцях, – зазначив о. Дмитро. – Центр будується поруч із будинком, в якому мешкають рідновіри. Ця новітня язичницька течія з’явилася тут два роки тому, і з того часу з боку рідновірів не раз звучали погрози на адресу о. Михайла: їм не подобається, що наш центр зводиться біля їхнього будинку. Ми не можемо стверджувати, що саме вони винні у підпалі, але є речові докази. Духовний центр у Раштівцях будується, щоб люди мали змогу освятитися на місці, а не їхати задля цього до Чорткова чи Бучача…
Отець Михайло Пилипів, як і дружина, шокований агресивними діями невідомих осіб. Теж не відкидає, що це могла бути акція “язичників”.
– Суперечки із ними траплялися й раніше, – каже священик. – Коли президентом був Ющенко, його дружина Катерина приїжджала на гору Богит. Можливо, через це й гальмувалася наша справа. Дякуючи новій владі, почався рух уперед…
Я вирушила до рідновірів у Раштівці. Назустріч мені вийшов міцної статури бородатий чоловік, представився Верховним Волхвом України-Руси, головою родового вогнища рідної православної віри отцем Володимиром Куровським.
– Це провокація, – заявив він. – Міліція провела обшук у домі, забрали каністру з бензином, яку лишив під парканом робітник, коли косив траву. Греко-католики збудували духовний центр під самим боком у нас, ніби землі навколо більше немає. Вони вже мають дві церкви у селі і будують третю. Два роки тому ми задумали створити на цьому місці паломницько-туристичний центр, аби туристи могли познайомитися із всесвітньовідомою горою Богит, на якій стояв Збруцький Світовид, горою Говда, де у свій час тренувалися козаки-характерники (той же Северин Наливайко, що родом із Гусятина), та Звенигорою, на якій була школа волхвів. Отримавши у спадок будинок, ми з дружиною хотіли викупити й фундамент поруч, на якому нині збудували греко-католицький центр. Коли власниця фундаменту пішла до сільради, щоб взяти номер на будівлю, шестеро місцевих священиків сказали: “Ти, греко-католичка, маєш справи із язичниками?”. Вона там же написала дарчу Бучацькій єпархії на право володіння рештками будівлі і невдовзі виїхала з села. Під час проповідей священики нас проклинають, запевняють, що ми ледь не дітей їмо, – обурюється волхв у 36 поколінні. – Селянам забороняють працювати у нас. Ми подарували школі керамічну плитку, підтримуємо матеріально бідні родини. Ми ні до чого поганого не закликаємо, лише поширюємо свою рідну українську культуру.
Володимир Куровський хоче зустрітися з главою Української греко-католицької церкви Любомиром Гузаром, аби з його допомогою знайти вихід із протистояння. За словами начальника центру громадських зв’язків УМВС в Тернопільській області Сергія Шворникова, у справі підпалу ведеться розслідування.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>