Через бджолу – до прокуратури

У селі Настасів Тернопільського району від укусу бджоли помер 64-річний Степан Копистянський. Його сини Борис і Анатолій звинувачують у трагедії сусіда, котрий тримає на подвір’ї пасіку.
Від бджолиних укусів Копистянські потерпають кілька років. Найбільш вразливим до агресії комах був пан Степан. Його бджоли атакували регулярно, і щоразу після цього лікарі змушені були надавати чоловікові невідкладну допомогу. Попереджали при цьому, що наступний укус може стати фатальним.
Минулої суботи бджола вкусила пенсіонера у ліве вухо. Родич витягнув жало, а Степан Копистянський, хапаючи ротом повітря, відразу впав на землю, захрипів. Лікарі не змогли йому вже допомогти – зупинилося серце. Класичний анафілактичний шок… Причиною смерті, як зазначено у довідці, стала гостра неспецифічна загально-токсична реакція організму на укус комахи.
Сусід-пасічник Богдан Ірха претензії Копистянських у смерті глави сім’ї відкидає. Він каже, що ніхто, крім його сусідів, на бджіл у селі не скаржиться. А тримати пасіку на подвір’ї законом не заборонено. До того ж комаха-вбивця могла бути, мовляв, і не з його вулика, адже бджоли відлітають від своїх гнізд на відстань до семи кілометрів. Аби убезпечитися від нападу комах, Богдан Ірха радив сусідам одягати протимоскітний одяг.
Сини померлого хочуть тепер кари для пасічника. Адвокат Василь Когут порекомендував Копистянським звернутися із заявою у прокуратуру, якщо мають висновок про те, що смерть батька пов’язана з укусом комахи. Потерпілі мають право просити прокурора провести перевірку про наявність вини сусіда у смерті батька. У причинах свого звернення до прокурора люди мають детально описати конфлікти, які мали із сусідом, розповісти про ігнорування пасічником їхніх звернень. Якщо прокуратура виявить склад злочину, то проти Ірхи можуть порушити кримінальну справу за ненавмисне спричинення тілесного ушкодження, що привело до смерті.
Світлана Клос,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>