Білок в раціоні пернатих стоїть на першому місці. І це не випадково: продукти птахівництва – м’ясо і яйця – складаються в основному з нього. Птиці потрібен повноцінний білок, який містить весь необхідний набір амінокислот. Деякі незамінні амінокислоти містяться тільки у кормах тваринного походження. Тому птиці поряд з рослинними треба давати тваринні корми.
Крім вуглеводів та білків, птиці необхідні і так звані макроелементи, передусім кальцій та фосфор, які беруть участь у будівництві кісткової тканини і створенні шкаралупи. На рік високопродуктивній курці для цього потрібно півтора кілограма вуглекислого кальцію.
Для задоволення потреб птиці у кальції їй дають крейду, ракушки, кісткове борошно, в яких є ще й багато фосфору. Крейда окремо не дається, бо через слабкий розвиток слинних залоз пернаті не в змозі її проковтнути. Найміцнішою шкаралупа буває, коли крейду і ракушки згодовують порівну.
Несучкам також потрібен натрій для утворення шлункового соку. Він міститься у кухонній солі, до якої птиця, особливо качки, дуже чутлива. Але остерігайтесь дати солі понад норму, бо може початися масовий падіж. Для одного курчати, віком 11-30 днів, кількість солі не повинна перевищувати 0,2 г. При її відсутності кури втрачають апетит, майже на 20% знижують продуктивність. А молодняк відстає у рості.
До речі, на яйценосність курок, як не дивно, не впливає штучне освітлення. Виявляється, що підвищує їхню продуктивність не штучне продовження кормового дня, а тривалість природного освітлення. Тринацятигодинний світловий день забезпечує найвищий результат їхньої яйценосності.
Comments: |