На другокласників хлинуло 15 тонн води!

Підпис відсутній

Підпис відсутній

На Волині чергова НП. На території Дернівської загальноосвітньої школи, що у Ківерцівському районі, впала водонапірна башта. В той час поблизу – на спортивному майданчику – мали урок фізкультури другокласники... На діток хлинуло 15 тонн води! На щастя, жертв вдалося уникнути. Проте кількох малюків довелося госпіталізувати. 
Лихо сталося на Благовіщення. Саме з цим селяни пов’язують такий відносно благополучний фінал цієї страшної історії. Бо якби башта впала на кілька хвилин пізніше, коли мали закінчитися уроки і на шкільне подвір’я висипала б дітвора, або вона змінила б траєкторію падіння і звалилася на стіни альма-матер, наслідки могли б бути шокуючими.
На спортмайданчику займалися другокласники зі своєю вчителькою Лесею Романюк. Раптом почувся страшний гуркіт і в бік дітей хлинула вода. П’ятнадцять тонн! Бо того дня саме підкачували воду. Перелякані школярики кинулися навтьоки. Хтось зачепився за бордюр і вибив зубки, хтось спіткнувся об асфальт... Дітей змило водою і понесло. Вчителька допомогла учням піднятися і відвела усіх до школи. Тим часом на виклик уже мчала швидка.
Розповідає голова Дернівської сільради Олександр Палійчук. Я швиденько приїхав туди. Біля школи вже стояла “швидка”, діткам надавали першу медичну допомогу: їм робили перев’язки, кололи заспокійливе, бо перебували у шоковому стані.
Позліталися і перелякані батьки. Можна тільки уявити, в якому вони були стані, дізнавшись від людей, що “башта впала на учнів”. Вже з порогу, зачувши дитячий плач, і собі голосили. Найбільше потерпіла дівчинка, яка отримала перелом верхньої щелепи. Двоє хлопчаків дістали струс головного мозку. Ще троє учнів “обійшлися” легкими тілесними ушкодженнями. Кількох школяриків госпіталізували у Ківерцівську центральну райлікарню.
А експерти взялися встановлювати причину,через яку впала башта. Поставили її ще у 1965 році. Тоді збудували школу, а вежу становили неподалік від корпусу – на подвір’ї. Закріпили її анкерними болтами (фактично лише прикидали основу вежі землею), розтяжок не було! Чому так близько до стін навчального закладу розмістили небезпеку, сьогодні відповідь навряд чи хтось дасть. Висота башти була близько 20 метрів. Вона сорок п’ять літ заглядала у вікна школи. При падінні її купол міг би не тільки розтрощити шибки, а й знести частину стіни.
– Наша школа перебуває на балансі районної комунальної власності, – каже директор Дернівської загальноосвітньої школи Ніна Загайна. – Хто міг передбачити, що таке станеться? У нас вже були експерти. Попередній висновок: біда трапилася через низку причин (в комплексі). По-перше, через знос, адже башта вже стара, та й закріпили її не належним чином, також під підошвою були грунтові води.
Кажуть, в люті морози розігрівали воду у вежі, розкладаючи біля неї вогнище. А цієї зими башта дала тріщину. Перепитую у Ніни Олександрівни, чи це правда.
– Так, але башта тріснула не знизу, а на висоті 7 метрів над землею, – зауважує директор. – Ми наймали спеціалістів, які її заварили.
Кілька днів школа була без води. Нині ж уже поставили сучасну міні-башту на 300 літрів води, у навчальному закладі відновлено роботу кухні, працюють туалети. Діти поступово оговтуються від пережитого потрясіння. А над розслідуванням обставин досі працює спеціальна комісія.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>