Панахида у польському селі Сагринь

Представники волинської громади відвідали могилу у селі Сагринь Люблінського воєводства Республіки Польща, аби відправити панахиду за тими українцями, які були закатовані 9-10 березня 1944 року. 9 березня минулого року за участі колишнього президента України Віктора Ющенка і нині покійного Лєха Качинського тут було відкрито пам’ятник жертвам цієї кривавої трагедії. У страшні дні в селі Сагринь, на етнічній українській землі, загинуло 900 людей. 
Відкриттю пам’ятного знака в цьому селі посприяв попередній голова Волинської ОДА Микола Романюк. Нинішній губернатор Борис Клімчук вважає, що роботу по вшануванню пам’яті наших загиблих співвітчизників потрібно продовжувати, а отже, як належить, освятити пам’ятник із молитвою за участі президентів обох країн. З цього приводу він направив відповідну заяву в адміністрацію Президента України. Позицію української влади й громадян поділяє архієпископ Люблінський і Холмський Авель.
На превеликий жаль, 10 квітня загинув президент Польської Республіки й більшість тих високоповажних осіб, які приймали рішення щодо складних питань українсько-польського минулого.
Українська сторона надіється, що і при новому польському керівництві наші стосунки, які будувалися на порозумінні й повазі один до одного, будуть продовжуватися. Є сподівання, що восени цього року освячення пам’ятника у Сагрині таки відбудеться. І так само буде продовжуватися робота по встановленню пам’ятних знаків в інших селах на території Польщі, де колись проживали етнічні українці, які стали жертвами спровокованої різні у роки Другої світової війни.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>