Хочу платити податок за здане в оренду житло

В редакцію зателефонувала наша постійна читачка лучанка Марія Григорівна Мельничук і поцікавилася, який потрібно платити податок за здане в оренду житло? Жінка здає однокімнатну квартиру студентам університету і як законослухняна громадянка хоче задекларувати свої додаткові прибутки і платити податок.

Ми були приємно вражені такою громадянською свідомістю волинянки, адже не секрет, що сьогодні на оренді житла заробляє чимало наших співвітчизників, особливо у великих містах. Згідно законодавства, з прибутків, отриманих від зданої в оренду нерухомості, потрібно платити податок. Але більшість громадян ухиляються від свого безпосереднього конституційного обов’язку.
Як повідомили редакцію у відділі масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Луцької об’єднаної державної податкової інспекції, якщо громадянин – фізична особа – здає в оренду житло іншим фізичним особам, в цьому випадку студентам, то орендодавець повинен заплатити податок, у строки, встановлені законом.
При цьому орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок з доходу фізичних осіб до бюджету протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем такого звітного кварталу за ставкою 15 відсотків. Об’єкт оподаткування визначається, виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний чи неповний місяць проживання. Договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню.
Громадяни самостійно декларують свої доходи, одержані від здачі житла в оренду протягом 2009 року, до 1 квітня 2010 року.
Кость ГАРБАРЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>