У крижану купіль – всім садочком

Крижана купіль готова

Крижана купіль готова

Фармацевтичні фірми заробляють мільярди доларів від продажу різноманітних пігулок та препаратів, які нам наполегливо рекламують з екранів телевізорів. Яскраве підтвердження цьому – так звана епідемія свинячого грипу восени минулого року. Ажіотажний попит на ліки та масовий психоз, спровокований політиками, знову приніс шалені прибутки виробникам медикаментів. Проте чомусь ніхто не пропагує здоровий спосіб життя. Хоча тепер стало модним купання на Водохреще. Але більшість людей випробовують себе один раз на рік. Жителька села Грудки Камінь-Каширського району Волині, завідувачка дитячого садочка Ганна Ратнюк вже 14 років регулярно купається в крижаній воді. Ще й своїх колег заохотила. Не від нудьги чи спортивного інтересу жінка стала цим займатися – хвороби жити не давали.

Холод і голод – найкращі ліки 
Коли ми домовлялися про зустріч, пані Ганна сказала, щоб приїжджали в зимову погоду. Дочекавшись хрещенських морозів, відправилися в розташоване на березі озера село Грудки.
Ця енергійна усміхнена жінка просто випромінює позитивну енергію. Але такою вона була не завжди. Її болячки розпочалися ще в школі. Після грипу настало ускладнення, яке вразило весь організм. Тоді, в юності, здавалося, нічого страшного. Але з кожним роком хвороби все ускладнювалися. Під час навчання в Луцькому педучилищі дуже часто хворіла.
– Мене просто замучили страшні головні болі. Загальний стан здоров’я погіршувався. Лікарі вже навіть не знали, які препарати призначати. Нічого не допомагало. Мала великий “букет” найрізноманітніших хвороб, організм не міг з ними боротися, – посміхається Ганна Іванівна, згадуючи свої діагнози і болячки. – Тоді я зрозуміла, що потрібно шукати якісь інші, нетрадиційні методи лікування. Випадково почула про систему оздоровлення народного лікаря з Києва Юрія Омельченка. Знайшла його в столиці, потрапила на лекцію. Якось відразу сприйняла цей метод і повірила цілителю. Адже завдяки йому тисячі важкохворих людей повернулися до повноцінного життя. Головна ідея, на перший погляд, досить проста: голодування і регулярне купання в холодній воді. Спочатку всі набуті хвороби загострюються, але згодом наступає значне полегшення, а з часом болячки зникають. Під час голодування треба пити спе-ціальний настій трав, розроблений Юрієм Омельченком.
Вперше жінка купалася в Києві, а морози тоді були такі, як цієї зими – 25-30 градусів. Щоб досягнути ефекту, необхідно дотримуватися основних рекомендацій народного лікаря: перед зануренням у воду добре розігрітися. Друга умова – роздягатися швидко, щоб тіло не охолонуло. Третя – різко занурюватися у воду і обов’язково з головою. Купатися одну-дві хвилини, щоб не перемерзнути. Ця система оздоровлення немає нічого спільного з моржуванням. Після купання не витиратися і не розтиратися. Але оздоровчий ефект настає тільки тоді, коли людина розпочинає лікувальне голодування.
– Перший раз голодувала десять днів, – згадує жінка, – відчула значне покращення і колосальний приплив енергії. Під час голодування ще й купалася. Словами важко передати той стан, коли хвороби стали відступати.  
Метод оздоровлення від багатьох хвороб
Повернулася додому і через тиждень наважилася пірнути у водойму свого села. Хлопці допомогли вирубати ополонку. Люди сходилися подивитися, як жінка купається в люті морози, але пані Ганна відразу подолала психологічний бар’єр, адже головним аргументом стало прекрасне самопочуття після крижаної купелі. Перші роки щодня купалася в місцевому озері. На другий рік до неї приєдналася сусідка, яка спочатку тільки дивилася. Тепер у Грудках є активні пропагандистки здорового способу життя, працівниці садочка: помічники вихователя Галина Цюрик і Галина Луцик, вихователька Людмила Багнюк. 
Коли погіршується стан здоров’я, то найкращий вихід – зануритися  в ополонку, або хоча б облитися холодною водою. Головні болі, гіпертонію, кашель, бронхіт, нежить та інші простудні захворювання можна дуже швидко вилікувати таким чином, стверджує Ганна Ратнюк. Вона нікому не нав’язує цей метод, а просто ділиться власним досвідом. Одні люди сприймають, інші ставляться досить скептично. 
Разом з грудківськими ентузіастками оздоровчого купання йдемо на берег озера. Добрячий мороз, градусів двадцять, і пронизливий вітер пробирали аж до кісток. Біля ополонки жіночки швидко зняли верхній одяг і одна за одною без зайвих слів занурилися в крижану воду. Ще й нас запрошували. Скажу відверто, від цього видовища аж дух перехопило. Нам було страшенно холодно на це дивитися. Від сильного морозу у фотоапараті замерзли елементи живлення. А жінки, веселі та усміхнені, вискакували з води.
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>