Вода забрала в людей житло, худобу, городину

Людям – біда, а чиновникам нажива?

Людям – біда, а чиновникам нажива?

Через стихію одні втратили майже усе добро, нажите роками,а інші – ще й збагатилися
Небувала повінь, що наробила багато лиха  на Закарпатті, Івано-Франківщині й інших областях України у 2008-му, не оминула й Вінниччину. У Могилів-Подільський вода прийшла наприкінці липня. Місцеві мешканці нарікають: повінь тут була штучною. Мовляв, якби вчасно скинули воду з Дністровської ГЕС чи хоча б попередили людей про насування біди, таких страшних наслідків вдалося б уникнути. Люди встигнули б повиносити з домівок найцінніше, повивозити техніку, меблі, худобу. Кажуть, вода прибувала з такою швидкістю, що за лічені години у самому Могильові накрила цілі вулиці, дотягнувшись до покрівель одноповерхових будинків! Благо, дамба витримала. Інакше водяна лавина стерла б місто з лиця землі.
Ювеліри серед ночі виносили зі своїх магазинів золото
Старожили пригадують, що подібну біду Могилів-Подільський пережив понад 40 літ тому. Тоді, у 1967-му, теж несподівано прийшла “велика вода” з Карпат. Дамби ще не було. По Дністру пливли рештки будинків, загибла худоба, усяке начиння…
Повінь у 2008-му знову перетворила територію  багатьох населених пунктів у кількох районах Вінниччини й сам Могилів у зону лиха. Ніч з 28 на 29 липня місцевим мешканцям запам’ятається на усе життя. Напередодні люди помітили, що вода у Дністрі стрімко підіймається. Проте влада запевнила: ситуація не критична. Люди понадіялися на ГЕС і дамбу, що врятують їхні садиби від затоплення. Однак вода наступала і наступала. Щогодини у Могилів-Подільському рівень її піднімався на 10-12 сантиметрів! Базарники поспішили рятувати свій товар – поки ще вулицями можна було проїхати, повивозили найцінніше з торгових точок. Кинулися за своїм добром і ювеліри.
За офіційною інформацією, станом на 28 липня рівень води у Дністрі з максимальної позначки 1 метр 60 сантиметрів піднявся до 9 метрів 18 сантиметрів при критичних для міста 8,62. Було підтоплено 223 будинки, довелося терміново евакуйовувати понад дві з половиною тисячі городян (в цілому по області затопило 670 будівель, евакуйовано понад 4 тисячі осіб). Стихія зруйнувала десятки кілометрів шляхів, “відключила” півсотні трансформаторних підстанцій, знесла чимало мостів. Під водою залишилися меблі, побутова техніка, автівки, одяг, харчі, документи, сімейні фотоальбоми… Усе, що ще кілька днів тому було змістом життя багатьох.
Кому пощастило більше, і вода тільки наполовину залила помешкання, той перебирався на горища хат. Мешканці перших поверхів багатоквартирних будинків тулилися у сусідів вище.
«Нагріли» державу на сотні тисяч гривень
Вода стояла кілька днів. Потім поволі почала відходити. Люди відчули полегшення. Та, повернувшись додому, особливої радості не було. Всюди стояв неймовірний сморід, меблі розкисли, шпалери звисали зі стін, як ганчір’я. Городину з полів наче корова язиком злизала – у Дністер пішла і картопля, і буряки, і морква. Люди сподівалися на відшкодування збитків. Влада пообіцяла видати аж… по кілька тисяч гривень.
Поки потерпілі оформляли усі необхідні папери, на відновлення інфраструктури кинули мільйони гривень. Правду кажуть: кому війна, а кому – мати рідна. Як завжди, знайшлися охочі нажитися на людському горі. Перші вісточки про різного роду фінансові махінації почали надходити фактично відразу.
На території Могилів-Подільського району працівники відділу державної служби боротьби з економічною злочинністю виявили ряд порушень бюджетного законодавства. У ході перевірки законності  складання списків сімей, які постраждали внаслідок стихійного лиха та мали право переведення з 1 вересня на навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, було встановлено кілька фактів фальсифікації відомостей, необхідних для включення до державного реєстру. Зокрема, один з псевдопотерпілих, заручившись підтримкою посадовців Бернашівської сільської ради, підробив документи свого сина, студента  Одеської юридичної академії. Це дало змогу скористатися пільгами з оплати п’яти років навчання у розмірі… 57500 гривень за рахунок державного бюджету, повідомили у відділі зв’язків з громадськістю УМВС Вінницької області. Подібним чином інший махінатор сфальсифікував папери, щоб отримати пільги з оплати навчання сина-третьокурсника  митної академії. З держбюджету таким чином поцупили ще 18 300 гривень.
Чимало фактів зловживання владою та службового підроблення було виявлено при перевірці освоєння коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихії. Так, наприклад, у селах Юрківці, Козлів та Брониця Могилів-Подільського району вдвічі дорожче реальної вартості обійшлися ремонти мостів.
– Під час перевірки було встановлено, що голови сільських рад, вступивши у злочинну змову з підрядниками, підписали акти виконаних робіт, що не відповідали дійсності. Затрати були завищені, а роботи фактично не виконані. Мало місце безпідставне перерахування коштів у сумі понад 200 тисяч гривень, – розповідає Віталій Яровий, начальник СДСБЕЗ Могилів-Подільського МВ УМВС України у Вінницькій області. – Підрядниками були дві фірми – ТОВ “Дніпроізол” та ВАТ “Гайсинське СПМК-58”. Ці справи зараз розглядає суд. Подібна ситуація виникла з капітальним ремонтом клубу у селі Суботівка. Тут привласнили понад 30000 гривень.
Хоча, як не дивно, виникали ситуації й цілком протилежні. Одній сім’ї помилково компенсацію виплатили двічі. “Зайві” 7 тисяч гривень потерпілі добровільно повернули.
Наталія КРАВЧУК,
Вінницька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>