Чи будуть пенсіонери отримувати пенсії?

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Це питання цікавило українських пенсіонерів минулого року і так само воно не втратило актуальності й тепер. Економічна ситуація не настільки обнадійлива, як нам намагаються її подати, надходження до Пенсійного фонду зменшилися, бюджет не прийнятий...
А пенсіонери уже не можуть шукати якихось заробітків, аби мати за що прожити. Свою старість вони забезпечили багаторічною працею. Тому їхні хвилювання зрозумілі.
“Можна лише потішити пенсіонерів тим, що цей скрутний час випав на передвиборчий рік, і по-літики намагатимуться за будь-яких умов шукати для них гроші. Навіть включивши на повну котушку грошовий станок. Правда, тоді виникне ситуація, що деяким пенсіонерам не вистачатиме бодай на харчі...” – цим прогнозом закінчували минулорічну публікацію. Так все і є. Навіть опозиційна Партія регіонів намагалася догодити пенсіонерам, коли вимагала для них підвищення виплат при великому дефіциті бюджету.
Цьогорічна ситуація трохи інша. Вибори Президента закінчуються (як це буде і коли – інше питання). Зараз усі зав’язли у політиці, нікому нема діла ні до економіки (окрім самих виробничників), ні до бюджету. Показати бюджет – це показати реальну цьогорічну фінансову ситуацію країни. А таке невигідно ні Тимошенко, ні Януковичу. Вигідно обіцяти на порожньому місці.
Людмила Денисова, міністр праці й соціальної політики, роблячи прогноз на 2010 рік, сказала, що він буде непростим, адже криза ще не скінчилася. Однак зазначила, що “пенсіонери і матусі з дітками повинні бути спокійними – всі виплати у лютому будуть їм забезпечені. Як і завжди, вони надійдуть вчасно і в повному обсязі”.
У Мінпраці повідомляють, що пенсія цього року зросте на 11 відсотків: мінімальний розмір складатиме 636 гривень (зараз 573), середній – 978 гривень (зараз 946). Постановою Кабміну підвищено виплати шахтарям пенсійного віку, і тепер вони можуть розраховувати на збільшення з нинішніх 1494 до 1719 гривень.
Якщо МВФ, надаючи кредити, вимагав привести пенсії до відповідності, тобто й до зменшення у розриві між величезними і маленькими, то нове законодавство навпаки додає грошенят “елітним” пенсіонерам. Згідно з законом, максимальна сума пенсії обмежена 12 ставками її мінімального розміру. Якщо в минулому році вона становила 5976 гривень, то в цьому зросте до 7632. На такі виплати претендують відставні працівники правоохоронних органів, держслужбовці. А якщо врахувати додаткові надбавки “за заслуги перед Батьківщиною”, вислугу років, то розмір їхньої пенсії перевищить 10 тисяч гривень на місяць.
Більше того, Юлія Тимошенко у грудні минулого року заявила: “Я б хотіла, щоб ми поставили перед собою завдання, щоб пенсії для наших пенсіонерів були щонайменше 60 відсотків від середньої зарплати за попередні роки їхнього трудового стажу”. Повірити, що це станеться цього року, важко. Однак усі прогнози нинішніх урядовців досить позитивні.
За даними Пенсійного фонду Волинської області теж немає причин для особливої тривоги. Незважаючи на кризову ситуацію у 2009 році, планове завдання по надходженню власних коштів виконано на 101,9 відсотка. Немає підстав для хвилювань і в цьому році, – так вважають спе-ціалісти Пенсійного фонду Волинської області, – січнева потреба на виплату пенсій у сумі 264 мільйона гривень профінансована повністю.
І все-таки тут зауважили, що проблема неплатежів до Пенсійного фонду існує: у 2009 році зафіксовано скорочення середньооблікової кількості працюючих по області на 21,9 тисячі осіб та зменшення фонду оплати праці на 3,2 відсотка. Отож, як бачимо, про-фінансована “січнева потреба”, буде профінансована й лютнева. А як далі? На це однозначно відповісти не зважується ніхто, хоча більшість налаштовані позитивно і вважають, що пенсіонери таки будуть отримувати пенсії.
Хочеться сподіватися, що навіть при недофінансуванні Пенсійного фонду і гостродефіцитному бюджеті нова влада усіма зусиллями підтримуватиме со-ціальні стандарти, згортаючи при цьому інші проекти й програми, аби таким чином зменшити різні видатки... Програми мало кому відомі, а пенсіонери на виду. Але знову залишається актуальним питання: як реально можна буде прожити пенсіонерам на “мінімальні і середні” пенсії при тій інфляції, яку маємо? Знову – виживання...
Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>