Сталіна, Рузвельта та Черчилля врятувала дівчина з Костополя

Закінчення. Поч. у №№50-53, 3-5
Розвідниць вбили за те, що вони занадто багато знали?

Читаючи книжки знаменитих партизанських командирів, я знаходив дуже мало правди.
Наприклад, для чого всі розвіддані, які добула Марія Мікота, було приписано як заслугу диверсанту Миколі Кузнєцову? Адже звання Героя Радянського Союзу він би отримав і за свої терористичні акти. Для чого з хати батька було забрано всі особисті речі Марії? Винесли навіть нагородний лист на орден Вітчизняної війни II ступеня та мої нагороди. Сьогодні на згадку про сестру в мене дивом залишилася лише стара праска на вугіллі, якою вона прасувала свої сукні, та одне фото. Згадую розповідь своєї двоюрідної сестри Олени Демчинської, яка після звістки про загибель сестри Лідії звернулася до секретаря Рівненського обкому генерала Бегми. “Оленочко, тримайся! – мовив Василь Андрійович. – Хочу повідомити тобі тяжку звістку. Твоя сестра Лідія Лісовська та Майя Мікота поїхали з офіцерами на завдання і вважаються серед тих, хто загинув під час цієї операції…”
– То до чого ж тут якісь міфічні бандити та вояки УПА? – запитує дослідник. – Таємниця загибелі відважних сестер-розвідниць і досі лишається під грифом “секретно”. Можливо, у 2025 році, коли розсекретять архіви КДБ, ми зможемо дізнатися всю правду з документів. Думаю, сестер вбили за те, що вони занадто багато знали.
Про діяльність знаменитої розвідниці Лідії Лісовської згадується у понад 50 книгах, її ім’я внесено до енциклопедії найвидатніших жінок Польщі. В радянські часи не забули і Марію Мікоту, її іменем назвали вулицю. Прикрим залишається той факт, що у чиюсь “світлу” голову костопільських “патріотів” початку 1990-х років прийшла думка, і вулицю було перейменовано, натомість залишені назви вулиць Бегми, Дундича, Піонерська, Рокосовського, Конєва. Хочеться вірити, що пам’ять про знаменитих жінок залишиться на сторінках історії розвідки.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область

P.S. У цьому номері ми завершуємо публікацію про двох розвідниць. Але на продовження теми на електронну адресу редакції з Рівного надійшов лист такого змісту:


“У вашому тижневику в матеріалі “Ста-ліна, Рузвельта та Черчилля врятувала дівчина з Костополя” є такі слова: “У жовтні виповнилося 65 років з дня трагічної загибелі за досить таємничих обставин найбільш успішних жінок-розвідниць Другої світової війни Марії Мікоти і Лідії Лісовської”. В місті моєму батькові зустрівся один чоловік, колишній кагебіст (просив зберегти його інкогніто). Він у сімдесяті роки проводив слідство по факту загибелі Майї Мікоти та Лідії Лісовської. Той кагебіст стверджував, що їх вбили за наказом Бегми. Буцімто вони знали про співробітництво Бегми з німецькою адміністрацією.
З пошаною Ігор Фірсов”
Звертаємося до нашої багаточисельної читацької аудиторії. Якщо ви можете доповнити цю історію чи знаєте нові невідомі подробиці, ми будемо дуже вдячні. Напишіть чи зателефонуйте в редакцію.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>