Пережив Афган, щоб дарувати людям хліб

Микола САСОВСЬКИЙ

Микола САСОВСЬКИЙ

Якось у Рожищі довелося скуштувати смачного домашнього хліба. Коли поцікавився, звідкіля такий добрий, люди пояснили: з пекарні Миколи Сасовського із села Сокіл. Зустрітися з підприємцем виявилося справою не простою. Він на місці не сидить: свіжий хліб розвозить по селах та містах. На його долю випало чимало випробувань, але цей міцний духом чоловік дуже небагатослівний, навіть не зізнався, що має першу групу інвалідності. Це мені пізніше розповіли знайомі афганці.
Кросівки від комсомолу

У день виводу радянських військ з Афганістану – 15 лютого, він зустрічається в Луцьку з іншими побратимами пом’янути всіх, хто не повернувся з тієї війни. Про армію говорить дуже мало. Учасники бойових дій неохоче діляться своїми спогадами.
– Служба як служба, всяке бувало, що там розповідати, – скромно посміхається наш співрозмовник. – Доводилося бачити людей сильних і слабкодухих, які після першого виходу на бойову операцію втрачали здоровий глузд. Таких або комісували, або до кінця служби ставили “на тумбочці” днювальними.
Тільки й вдалося дізнатися, що Сасовський був розвідником-гранатометником в баталь-йоні спеціального призначення. Що довелося пережити, можна лишень здогадуватися. Каже, ще й зараз іноді війна сниться, але все-таки частіше мирні життєві клопоти, яких у нього вистачає. Роздивляємося армійські фотографії, на одній з них напис: “Батькам – від неслухняного сина”. Пан Микола пояснює:
– Коли мене призивали в армію, мій батько працював головою сільської ради у Соколі. Він міг зробити так, щоб його син служив у Ковелі чи Володимирі. Але я категорично відмовився – і не шкодую. Побачив світ, життя і смерть. Ви навіть не уявляєте, яка гарна пустеля Ель-Ре-гістан весною, коли цвіте мак...
На цьому спогади про війну закінчилися. Волинянин має бойові нагороди, але розповів лише про одну, найбільш пам’ятну, навіть не орден чи медаль:
– За виконання операції п’ятеро бійців з нашого підрозділу отримали від комсомолу імпортні кросівки. На той час це була найкраща нагорода. Справжнє фірмове взуття. Нам всі заздрили, адже в Радянському Союзі був тотальний дефіцит.
Відразу після служби Микола Сасовський одружився. Дівчина Люда дочекалася його з афганської війни. Закінчив Луцький педінститут імені Лесі Українки за спеціальністю “фізкультура і військова підготовка”.

«Ми марихуану не продаємо»

Народилося двоє синів, треба було годувати сім’ю. Зайнявся бізнесом – возив з Польщі меблі.
– У 30 літ захворів на важку недугу, але переміг і вже 12 років живу, – посміхається невичерпний оптиміст. Це непросте життєве випробування допомогли подолати Бог, родичі і вітчизняна медицина. Святу воду передавали з Польщі, регулярно їздив у Тростянець до чудотворної ікони. Сидів вдома, за рік оклигав, став возити з Німеччини вживану побутову техніку. Але це бізнес нестабільний.
Якраз трапилася слушна нагода розпочати нову справу. В рідному селі розпродавалося майно колгоспу. Серед нього і млин, збудований у 1928 році сокільськими євреями.
– Триповерхова будівля ще з австрійським обладнанням, – продовжує підприємець. – Колись там була парова машина і автономний генератор. Викупив в односельчан їхні майнові паї, позичив гроші, але відразу з усіма розрахувався. Поставив обладнання в млині, і стали люди їхати. Адже у Соколі можна змолоти жито. Але Бог, напевно, для того мені зберіг життя, щоб для людей випікав хліб, – розмірковує пан Микола.
Він загорівся ще однією ідеєю – відкрити біля млина пекарню. Скільки довелося подолати різних бар’єрів та перепон, але наполегливого і цілеспрямованого Сасовського це не злякало і не зупинило. Рік робили документи на пекарню та отримували всілякі дозволи і допуски. Поставили обладнання, привезли технологів, які навчили людей і стали випікати чотири сорти хліба, пампушки з часником. Але Микола Сасовський з дружиною займаються тільки виробництвом і доставкою.
– У Соколі нашого хліба не беруть. Як в Біблії сказано: “Немає пророків у своїй вітчизні”, – посміхається підприємець. – У нас люди специфічні, але це я називаю дуже просто – українська жаба.
Вже три роки працює їхня пекарня. Люди оцінили якість сокільського хліба. Микола Сасовський поставляє свою продукцію в сільські школи, в магазини у Маневичі, Колки, Рожище. Все більше їхнього хліба замовляють лучани.
Тепер чоловік з посмішкою згадує один епізод. Тільки вони відкрили свою пекарню, як відразу з перевіркою налетіли різноманітні контролюючі інстанції. Але підприємець їх не боїться і нікому не кланяється, йому нічого приховувати: “Ми ж не марихуану продаємо, а хліб випікаємо”.
Ще за одну справу взявся Микола Сасовський. Навколо нього згуртувалися люди, які хочуть мати в селі українську церкву Київського патріархату. Їм передали зруйнований костел. Але це вже інша історія.
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>