Нові зміни у тестуванні

Підпис відсутній

Підпис відсутній

З 15 грудня, як відомо, розпочалася реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання, а отже і майбутніх абітурієнтів. Часу на це відвели більш ніж вдосталь: останній термін подачі заяви на тестування завершиться 31 березня 2010 року. Як і щороку, не обійшлося без змін та нових правил. Цього разу досить таки відчутних.За повідомленням відділу зовнішнього незалежного оцінювання Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, прийшла черга радіти випускникам 11 класів – традиційні підсумкові іспити їм замінили на контрольні роботи. Таке рішення Міністерство освіти ухвалило з метою уникнути навантаження на старшокласників. Отож, випускники обов’язково писатимуть переказ із української мови та шкільні контрольні роботи з математики або історії України і ще одного предмета на вибір учня. Дев’ятикласників зміни не торкнулися, тож вони, як завжди, трудитимуться над державною підсумковою атестацією.
Цей навчальний рік має завершитися 27 травня. Випускники отримають атестати про загальну середню освіту, відгуляють випускний бал і лише тоді підуть на тестування. У 2010 році для вступу у вищий навчальний заклад треба буде скласти ЗНО аж з трьох предметів: української мови та літератури, математики або історії України, а також ще один предмет на вибір вузу, у який вирішили вступати (коледжі та училища на базі 11 класів прийматимуть студентів з двома сертифікатами).
Ще одна новина – всі тести будуть написані лише українською, на мови меншин їх не перекладатимуть. Іншомовним абітурієнтам разом з пакетом тестових завдань видаватимуть термінологічні словники.
Український центр оцінювання якості освіти обіцяє оприлюднити результати тестування до 14 липня 2010 року. Суттєвою особливістю цьогорічної процедури ЗНО є те, що сертифікати учасникам видаватимуться під час реєстрації, а от результати, як додаток до них, кожен зможе видрукувати зі своєї персональної сторінки. Тому документ треба берегти, ні в якому разі не ламінувати, аби потім у належному вигляді пред’явити під час проходження тестувань і вступу до вузу. Аби попередити всіх спритників, які подумали, що результати завжди можна підробити, повідомляємо, що приймальна комісія матиме доступ до протоколів Українського центру оцінювання якості освіти. Там будуть внесені всі результати тестування із вказаними прізвищами, номерами і пін-кодами.
Інтернет у вступній кампанії-2010 відіграє дуже важливу роль. За посередництвом всесвітньої павутини можна пройти пробне тестування, подивитися останні новини і графік роботи. Також, користуючись пін-кодом, зазначеним у сертифікаті, кожен, хто зареєструвався для проходження ЗНО, вже через кілька годин може зайти на свою персональну сторінку.
Через те, що змістився час проведення тестування, відтерміновується на серпень і вступна кампанія. Як і минулого року, спробувати щастя можна буде в необмеженій кількості вузів чи факультетів. Щоправда, кожен навчальний заклад буде самостійно ухвалювати рішення, на скільки напрямків навчання може подавати документи один абітурієнт. Матимуть головний біль лише пільговики. Їхня пільга діятиме тільки у тому вузі, де лежатиме оригінал сертифікатів. Копії ж автоматично переведуть пільговика у звичайного абітурієнта, який вступатиме на загальних умовах.
Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>