Пані Холонівська помстилася вандалам з того світу?

Село Холонів, що у Горохівському районі на Волині, багате своєю історією. Леонід Кравчук, господар-одноосібник, який цікавиться минувшиною, каже, що його рідне село бачило багато чого: тут проходив Брусилівський прорив, було багато орденоносців, комуністів і дисидентів. Він переконаний, що значного розвитку населений пункт зазнав саме за панських часів.
– У селі був спиртзавод, водяний млин (а це додаткова енергія), гарні дороги, свердловина з водою. Пани стежили і за вивезенням сміття: не дай Бог, хтось викине його не у призначеному місці! Якщо, наприклад, Зигмунд Красицький покинув село, відчувши, що на ці землі прийде радянська влада, то пані Холонівська, яка жила ще задовго до нього, заповіла себе поховати тут. Однак над її могилою поглумилися, – розповідає краєзнавець, і показує нам хрест у полі. – У селі був панський маєток. Кажуть, що і назва населеного пункту пішла від цієї пані, у власності якої були навколишні землі. Вона заповідала, що коли помре, поховати її біля джерела над ставком. Так і зробили. Була там цегляна стела прямокутної форми. Однак за Союзу радянському керівництву (у селі був комплекс на 12 тисяч голів худоби) це не сподобалося. Адже трактористи мали обминати це місце. І хтось прийняв рішення все розорати.
Місцеві, кажуть старожили, відмовилися плюндрувати могилу, а от прикомандировані погодилися. Відтак, пагорб був розритий.
– Могилу зрівняли із землею (мабуть, сподівалися ще й поживитися), – каже Леонід Євстафійович. – Люди бачили викопану цинкову труну, шовк, волосся пані – жахлива картина. А завершилась історія тим, що у 80-х роках там стали гинути в ДТП люди. Місцеві кажуть, що то все покарання за глум. І от кілька літ тому тут знову встановили хрест і освятили його. Добре, що нині атеїстичні часи в минулому.
Марія ДУБУК,
Волинська область
2009-12-24

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>