канали заросли бур’янами

На Волині залишилося всього 70 тонн непридатних отруто-хімікатів. Мова про це і не тільки нещодавно велася на Міжнародному агроекологічному форумі з покращення довкілля у рамках “Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна  2007-2013 роки”, що проходив у Волинській облдержадміністрації. Участь у форумі взяли представники Волинської та Львівської облдержадміністрацій, Брестського облвиконкому Республіки Білорусь та Люблінського воєводства Республіки Польща.
Захід приурочений до Міжнародного дня боротьби з пестицидами, який відзначають 3 грудня. Саме цього дня 1984 року сталася крупна аварія на пестицидному заводі в Індії. Крім того, щороку реєструється два млн отруєнь цими хімікатами (переважно при роботі з ними). Однак проблема значно ширша, адже в Україні після розпаду колгоспів залишилося багато складів з непридатними отрутохімікатами.
– Ми беремо участь у багатьох  міжнародних проектах, серед яких і “Покращення навколишнього природного середовища в басейні річки Західний Буг”. Нині його реалізація на стадії успішного завершення, – наголосив голова Волинської облдержад-міністрації Микола Романюк. –І ось результат – територію області на 90 відсотків звільнено від непридатних отрутохімікатів.
Директор Волинського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості грунтів і якості продукції “Облдержродючість” Микола Зінчук додав, що з території області вже утилізовано 260 тонн отрутохімікатів, 34 тонни буде вивезено цьогоріч за рахунок коштів місцевих бюджетів. Ще понад 70 тонн залишиться утилізувати.
Наступний агроекологічний проект, над яким область буде працювати у 2010 році, відновлення внутрішньогосподарської меліоративної мережі. Загалом на Волині протяжність меліоративних каналів сягає 13,9 тисячі кілометрів. І, як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Заремба, всі вони проблемні: частина заросла чагарниками і замулилась, інші загатили люди. Шкоду завдають і бобри, які руйнують меліоративні канали. А відтак, Волинь потерпає від підтоплення. Наприклад, лише 2009 року на подолання цього лиха населення області отримало 16 мільйонів гривень державних коштів. Але це не вихід. Потрібно наводити лад.
– Тому українська сторона віднайде 10 відсотків коштів від потреби на подолання цієї проблеми, – наголосив начальник головного управління агропромислового розвитку Волинської області Анатолій Аршулік. – Саме стільки, щоб виграти європейський грант. Адже проблема меліорації спільна і для України, і для Білорусі, і для Польщі.
Анатолій Аполлонович повідомив, що Волинь готує 11 агропроектів. Зокрема по екологічному виробництву продукції, бо ж волиняни й так вирощують екологічно чисту продукцію. Це питання вже буде винесене на наступну сесію облради. Водночас працюватимуть і над проектом екологічного туризму. Бо Волинь – край, де є на що подивитись і де відпочити.
Підсумовуючи форум, перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Заремба підкреслив, що нині подібний захід на міжнародному рівні в області буде проводитися щорічно.
Марія ДУБУК,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>