Ікону Холмської Богородиці відреставровано!

Понад 13 років тривала реставрація чудотворної ікони Холмської Божої Матері – однієї з найдавніших у світі богородичних ікон, унікальної пам’ятки візантійського мистецтва константинопольського письма ХІ століття. Ми на сторінках газети розповідали про долю цієї святині, про безліч чудес, якими вона прославилася. У роки Другої світової війни цей чудотворний образ безслідно зник. Не виключалося, що святиню знищили під час одного з бомбардувань. Але у 1996-му цей унікальний образ виринув з небуття. Надія Гаврилівна Горлицька, знана на Волині й далеко за її межами вишивальниця, віддала його… на реставрацію. Адже у її родині Коробчуків-Горлицьких в усі ці тяжкі часи берегли чудотворну ікону як найбільший скарб!
За нелегку і надзвичайно відповідальну справу взявся майстер від Бога – реставратор Анатолій Квасюк. Довгий час він працював таємно, адже оприлюднили дивовижну з’яву Холмської Богородиці лише у 2000 році. Тоді Надія Гаврилівна офіційно передала образ під опіку держави.
І ось тільки тепер Холмська Чудотворна ікона постала перед нами у первозданному вигляді. За титанічну працю Анатолій Квасюк удостоївся одразу двох орденів – владика Михаїл нагородив реставратора орденом святого архістратига Михаїла, а владика Ніфонт – орденом рівноапостольного князя Володимира.
Наталія КРАВЧУК,
м. Луцьк

Подробиці читайте в одному з наступних номерів “Вісника + К”

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>