Кармеліта і Кармела «працюють» за п’ятьох

У господарстві Валентини Назаркевич із села Брищі Млинівського району семеро корів. За один день від них селяни здають заготівельникам в середньому двісті кілограмів молока. Такий високий показник в основному забезпечують дві корови – Кармеліта і Кармела голштинської породи (продукт американської селекції і технології).

– Я – зоотехнік, і про цю породу беззаперечного світового лідера серед спеціалізованих молочних порід знаю давно, – розповідає Валентина Назаркевич. – Торік приїхав до нас молоковоз, і водій каже: “А ви знаєте, що на Хмельниччині є господарство, яке розводить чистокровних корів, які за день дають по 50 літрів молока…” Ми з чоловіком зацікавилися. Поїхали у село Квітневе Білогірського району Хмельницької області, де працює племінне господарство, і переконалися, що 50 літрів молока за день від однієї корови – не вигадка. Нам вдалося домовитися, і за дві корови (одна вагою 685 кілограмів, інша – 715 кілограмів) торік ми заплатили 20 тисяч гривень. А вже під час першого доїння я була приємно здивована – за одну вранішню дойку молоко від однієї корови не вмістилося у 15-літрове відро. Загалом нині 45-50 літрів молока у день для чистокровних корів Кармеліти і Кармели – норма. Цей показник, звичайно, залежить від якості корму. Якщо випасати худобу на звичайній траві, молока дещо менше. Коли ж на люцерні – надій збільшується. 
Сергій НОВАК, 
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>