«Місто порожнє, аж страшно»

Другий тиждень Тернопільщина живе у стані страху, який межує з панікою. Після того, як 30 жовтня влада визнала, що в області є збудник “свинячого” грипу, люди наче заціпеніли. Вулиці Тернополя нині незвично порожні удень і ввечері. Городяни намагаються виходити з дому лише при крайній потребі – на роботу, у магазин, аптеку. Незмінним атрибутом одягу більшості тернополян стали захисні маски.

Люди уникають громадського транспорту. Маршрутки перевозять повітря, і навіть у години “пік” у них заходить двоє-троє пасажирів. Тернополяни воліють ходити пішки, їздити на власних авто або таксі. На брак клієнтів скаржаться, втім, і таксисти. Один із них сказав: “Місто порожнє, аж страшно”. Майже відмовилися від поїздок до Тернополя жителі районів. Усі бояться підхопити злощасний вірус.
У місті тепер зовсім мало молоді – додому відправлені майже 50 тисяч студентів. За можливості роз’їжджаються у глибинку до родичів і корінні жителі, які вважають, що подалі від обласного центру небезпечний вірус їх не дістане. Та це, як кажуть медики, не факт.
На Збаражчині дві жертви вірусної інфекції
За свою багаторічну практику головний лікар Збаразької СЕС Олексій Чванкін не пригадує випадку, коли б першим у районі із перевищенням епідемічного порога “стартувало” село, ще й віддалене.
– Традиційно епідпоріг першим долає райцентр із його інтенсивними міграційними контактами, – каже пан Чванкін. – Але цього року перший спалах інфекції стався у селі Бутин, що за сім кілометрів від селища Вишнівець. Захворіла третина учнів місцевої школи. З 20 жовтня навчання там було припинене.
Олексій Чванкін підтвердив інформацію про два летальні випадки на Збаражчині. Першою 30 жовтня від позашпитальної пневмонії померла 50-річна жителька села Заруддя.
– Майже тиждень вона перебувала на апараті штучної вентиляції легень, – повідомив чиновник. – 29 жовтня, у четвер, у жінки настала клінічна смерть, але реаніматологи зуміли вивести її з цього стану. На жаль, проживши ще добу, вона померла. Перед тим, як лягти до лікарні, жінка два тижні сухо, надривно кашляла, потім почала задихатися. З явними симптомами серйозного захворювання переносила хворобу на ногах, навіть їздила за покупками до Хмельницького. Нарешті звернулася до лікарів, та було вже пізно…
У ніч на 1 листопада у реанімації Збаразької районної лікарні помер 48-річний житель села Івашківці. Минулого четверга він переніс операцію з приводу виразкової хвороби. Гостра вірусна інфекція, яка наклалася на цю недугу, добила чоловіка.
На думку Олексія Чванкіна, в Україні гуляє знайомий за попередніми роками вірус типу А, але мутований, із “нашаруваннями”.
– Протягом перших двох днів ми беремо у хворих мазки і відправляємо до обласної гістологічної лабораторії, щоб дізнатися, з яким типом вірусу маємо справу. Ефективний результат можна отримати, коли матеріал висіяно у перші дві доби з моменту захворювання і коли він доставлений у лабораторію не більш як через дві години. За таких умов вірус зберігає свою стійкість і можна визначити його природу. Якщо ж минуло більше 48 годин, а хворий при цьому вже прийняв якісь препарати, то у мазках з’являється “мікс”, і встановити збудник навіть за допомогою швидких тестів проблематично. Вірус, який зараз циркулює, є дуже агресивним, але важкі ускладнення дає і звичайний грип. Він також викликає легеневу патологію.
Легені «чорніють» через рідкісну форму пневмонії
Коментуючи чутки про те, що у букеті з різними типами грипу жителів Тернопільщини вбиває ще й легенева чума, Олексій Чванкін зауважив:
– У Тернополі минулого тижня працювала дуже потужна команда спеціалістів з Міністерства охорони здоров’я. Це найкращі фахівці держави, які розглядали версію і про легеневу чуму. Але лабораторно вона не підтверджується. Неправдивою є інформація і про кроплення Тернополя та інших міст області з літаків чи гелікоптерів.
Чутки про страхіття з легенями померлих людей, вигляд яких жахає навіть бувалих патологоанатомів (легені, мовляв, “чорні” або їх … взагалі немає) прокоментувала лікар-епідеміолог Марія Перч.
– “Чорні” легені – це геморагічна зливна пневмонії, коли крововиливи зливаються між собою, – сказала вона. – Це важка, рідкісна форма пневмонії, і при розтині вона дає саме таку картину легень з крововиливами. Фактично синяк же – чорний. Кров чорніє, робиться фіолетовою, і, відповідно, так само йде крововилив у легені. Крім того, легенева чума як велика рідкість повинна мати якесь вогнище, а його ми на даний момент не виявили.
Пік перейдемо цього тижня?
Від початку оголошення епідемії (з 21 жовтня) в області зафіксовано понад 37 тисяч випадків захворювань на ГРВІ та грип. Госпіталізовано 518 дорослих та 361 дитина. Від страшного вірусу H1N1 померло 14 осіб, двоє з них – працівники медустанов. Серед населення настійливо поширюються чутки, що кількість померлих значно більша.
Є прогнози, що пік вірусних захворювань Тернопілля перейде цього тижня – епідемія начебто іде на спад. Тим не менше, медпрацівники, які перебували у відпустках чи на курсах, нині відкликані на робочі місця. Деякі стаціонари лікарень перепрофільовують під відділення для лікування хворих респіраторними патологіями. Тимчасово припинено планову госпіталізацію, а хронічних хворих з неінфекційними патологіями переведено на амбулаторне лікування. Аби не перевантажувати лікувальні заклади, хворим рекомендують викликати медиків додому. Карети “швидкої” працюють у вкрай виснажливому ритмі.
Жителі Тернопільщини, як і інших областей, зіткнулися у ці дні з тотальним дефіцитом захисних пов’язок, противірусних препаратів. Додаткові запаси марлі та медикаменти обіцяють доставити з мобілізаційного резерву. Поділитися з Тернопільщиною марлевими пов’язками і медичною марлею готова Білорусь.
Світлана Клос,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>