Хто винен у смерті тримісячного Андрійка: хвороба, ліки чи лікарі?

Таким для мами залишиться світлий образ Андрійка

Таким для мами залишиться світлий образ Андрійка

У минулому номері «Вісника + К» повідомлялося, що у лікарні міста Дубна несподівано померло тримісячне дитя. Наразі факт смерті дитини спричинив справжній скандал. Батьки Вадим та Марія Чернявські звинувачують у цьому летальному випадку лікарів, з приводу чого подали позов у прокуратуру: мовляв, медики не змогли вчасно виявити в дитини страшну хворобу, яка й призвела до смерті. У свою чергу медпрацівники поскаржились на батька, звинувативши його у дебоші та побитті працівників міської лікарні. То що ж насправді сталося?

«У малого була жовтуха, яку медики навіть не помітили»
– Коли ми дочекалися первістка, – розповідає мама Марія Чернявська, – то нашому щастю не було меж. А як не стало Анд-рійка, то, здалося, настав кінець світу. Це непомірно важко – батькам втрачати свою дитинку. Андрійко був як справжнє янголя: життєрадісний, потішний, з великими голубими очима. І раптом ці оченята помутніли, буквально за один день погасли. Все сталося так несподівано, так раптово. І я не вірю, ніколи не повірю у те, що сина не можна було врятувати. 
 – Усе почалося з того, що у малюка періодично виникали висипання алергічного характеру, – витирає сльозу з очей Вадим Чернявський, – але при цьому він був жвавий і веселий. Загалом уже з перших днів син був смуглявим. Ми з дружиною подумали, що це його колір шкіри. А виявилось, що в нього жовтуха, яку лікарі навіть не помітили. Після цього в малого з’явилося висипання. Медики пояснили, що це наслідок від хвороби, але він не шкідливий. Дубенські лікарі, до яких ми звернулися, не змогли вилікувати сина. Тоді ми поїхали з дитям до Рівного. В обласній лікарні сказали, що попередні методи лікування неефективні, адже препарати, що були призначені, можна використовувати дорослим, а не грудним дітям. Отож, в області приписали свій курс лікування.
 Проте висипка на тілі малюка не проходила. А за кілька днів до трагедії вона почала прогресувати. Після чергового такого висипання батьки привезли сина до педіатра на огляд. Лікарка для лікування виписала кальцію глюконат та тавегіл. Ввечері дитя заснуло, а прокинулося біля першої години ночі. Мати помітила, що синочок нездужає, і батьки вирішили власним транспортом доставити його у лікарню.
 – У цей час двері реанімаційного відділення були зачинені, і їх зсередини довго ніхто не відчиняв, – каже Вадим Чернявський. – Тоді я у відчаї (бо Андрійкові ставало все гірше й гірше) розбив скло у дверях і почав домагатися, аби дитині негайно надали допомогу…
«Якби дитя привезли зранку, все було б добре»
На жаль, медикам не вдалося врятувати маленького пацієнта. Під ранок дитя померло. Як заявляють дубенські лікарі, смерть настала від доволі рідкісного захворювання – синдрому Лайялла (прояв медикаментозної алергії). Це підтвердили, зокрема, результати розтину. Наразі керівництво Дубенської лікарні переконує: якби Андрійка привезли раніше, він залишився б живим.
 – Розумієте, люди тягнуть до останнього, а потім звинувачують нас у тому, що ми не допомогли. Якби дитину привезли зранку, все було б добре. У нашій лікарні вже неодноразово рятували хворих з таким діагнозом. А тут маємо випадок, коли процес відмирання клітин був уже незворотнім. Втім, лікарі до останнього робили все можливе і неможливе, щоб врятувати дитину. А по-друге, в лікарні нікому не дано права розпускати руки, загрожувати лікареві, бити скло, як це зробив батько дитини. Думаю, експертиза і розслідування дадуть відповідь на всі ці питання, – відзначила заступник головного лікаря Дубенської міської лікарні Таїсія Кириленко.
У свою чергу батько Андрійка стверджує, що зранку хлопчик був на прийомі у лікаря, але хворобу не діагностували. Напрошується у батьків також питання, чому лікарі і тоді, і ще раніше не виявили хворобу, а тільки в останню мить. Адже практично кожного тижня мама з дитиною була на огляді у лікарів. Ще, як стверджують спеціалісти, призначати грудним дітям кальцію глюконат і тавегіл, не взявши спочатку пробу на їх дію, не можна... Отож, питань у цій справі залишається ще чимало. Відповідь на них нині шукає прокуратура. Для детальнішого вивчення перебігу хвороби частинки шкіри малюка відправлено на експертизу у Київ.
Сергій НОВАК, Рівненська область

До теми

 У лікарні в Дубні знову померла дитина

Поки верстався номер, стало відомо, що в реанімаційному відділенні міської лікарні у Дубні знову померло тримісячне дитя. І знову батьки звинувачують лікарів у халатності, подавши позов у прокуратуру. Натомість лікарі стверджують, що зробили усе можливе для того, щоб вивести дитину із критичного стану. Свою доньку Юрій та Олена Михальчуки привезли до лікарні о шостій годині ранку після того, як їй стало зле і почалася блювота. Аня перебувала у лікувальному закладі Дубна шість годин, і за цей час дитині не полегшало. Її мали відправити до Рівного. Звідти уже виїхав реанімобіль, який викликали самі батьки. До цього їх, як зізналися Михальчуки, спонукало як погіршання стану доньки, так і те, що півтора року тому вони уже втратили одну дитину (шестимісячну), і тоді, при розтині, встановлений діагноз хвороби не підтвердився. А наразі лікарі, як про це йдеться у заключенні щодо летального випадку, діагностували у дівчинки поліорганну недостатність та гостру респіраторну вірусну інфекцію.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>