борщі варила… влада І приправляла горілкою
Олеся Грозовська
Минулої неділі велелюдним, веселим, а головне смачним вийшов цьогорічний фестиваль борщу “Борщ’їв” у райцентрі Борщів. Представниці усіх 44 сільських рад району наварили понад півтори тисячі літрів борщу за 60 рецептами. Це й забезпечило своєрідний рекорд у номінації “Кількість звареного борщу”. «Полтавський борщ з тайги»
Відомо, що кожна жінка має власні кухонні секрети, які багато хто замовчує. Не відкрили завісу секретності у приготуванні борщу представниці села Озеряни.
– Варимо на м’ясі, додаємо трохи сала, решта – картопля, квасоля, буряк. І є ще один складник, але це – озерянський секрет, – сказала кухар Оксана Загородна.
А шешенівські господині пригощали борщем, звареним на м’ясному бульйоні і заправленим буряковим квасом, а до нього подавали картопляні галушки з дріжджового тіста.
– Ми наварили 40 літрів борщу, дали у нього чотири літри сметани і три кілограми ребер, тому він такий смачний, – пояснила господиня із села Стрілківці Тетяна Зайцева.
“Полтавським борщем з тайги” гості фестивалю посмакували біля намету членів Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнського благодійного фонду “Україна – свята родина”.
– Свій борщ ми готували за рецептурою полтавського регіону, а назву “з тайги” він отримав завдяки селищу Полтавське, що у Ханти-Мансійському округу Росії, де працює багато наших заробітчан, – розповіла регіональний представник фонду Оксана Говера. – Полтавський борщ варимо на курячому бульйоні, і у цьому його родзинка. Пікантної кислинки йому додає журавлина.
Куховарили навіть артисти
Новацією цьогорічного фестивалю стала участь у кулінарному майстер-класі перших осіб Тернопільщини. Губернатор Юрій Чижмарь і голова облради Олексій Кайда разом з керівниками районної ланки варили борщ просто неба. Поряд з “командою влади” куховарила “команда шоу-бізнесу” – члени українських гуртів “Тінь сонця” і “Гайдамаки”. За стародавнім козацьким звичаєм, наприкінці куховаріння учасники двох команд присмачили свої творіння невеликою кількістю горілки.
– З горілкою не можна переборщити, – зауважив власник бренду “Фестиваль борщу” Юрась Красюк. – На сто літрів достатньо півпляшки.
Згідно з оцінкою професійного журі, кращим визнано борщ, зварений “командою влади”. Хто б сумнівався!
Фестиваль “Борщ’їв” проходив у рамках мистецького свята “Вишиванки цвітуть у Борщеві”. Свої оригінальні сорочки, рушники, запаски представили на ньому вишивальниці зі всієї Борщівщини.
– Зараз, – каже 21-річна Тетяна Мазур із села Устя, – багато людей з нашого села продали свої старі родинні вишиванки, а тепер шкодують. Хотіли б відкупити назад, але такі речі вже коштують утричі дорожче. Бабусині сорочки нині мають дуже мало моїх односельців.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область
Фото автора