Білоруси попереджають – їхні чорниці радіоактивні

Нещодавно у Луцький прикордонний загін надійшло два офіційні листи від білоруських колег. У них прикордонники з Пінської та Брестської областей попереджають про небезпечність збору їхніх чорниць. Ягоди, стверджують вони,  радіоактивно забруднені. Ще у липні цього року на території Дзержинського лісництва Поліського лісгоспу, що навпроти Рокитнівського району Рівненської області, відбувся контрольний збір чорниць, аби дослідити їх на вміст радіонуклідів Цезію-137. Як засвідчили результати досліджень брестської філії Республіканського науково-дослідного унітарного підприємства міста Пінськ “Інститут радіології”, радіоактивність у ягоді становить 381 Бк на кілограм, що більш ніж удвічі перевищує допустиму в Білорусі норму. Тож від споживання таких дарів лісу швидше варто очікувати погіршення здоров’я, аніж користі.
Як розповіли у Луцькому прикордонному загоні, цю інформацію білоруські колеги надали для роз’яснювальної роботи з населенням. Адже однією з проблем прикордоння є саме “вторгнення” українських грибників і ягідників на територію сусідньої держави. А сумніватися у висновках білоруських вчених не варто. Адже на прикордонній з Рокитнівським районом території за радянських часів був зовсім не ягідник, а великий військовий полігон.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>