Реабілітаційне відділення у «Лісовій пісні» відкрилося днями

Віктор КАРПУК та Микола РОМАНЮК (крайні справа) на зустрічі з пацієнтами реабілітаційного відділення

Віктор КАРПУК та Микола РОМАНЮК (крайні справа) на зустрічі з пацієнтами реабілітаційного відділення

Досі хворі із ураженнями кістково-м’язової системи мали лише один шлях: лікарня – інвалідний візок – дім. У той час, як за кордоном існує ще й обов’язкова реабілітація, якій відводиться чи не головна роль у лікуванні таких пацієнтів. Минулої п’ятниці цю прогалину у нашій медицині ліквідували. На базі волинського санаторію “Лісова пісня” відкрилося перше і єдине на всю Західну Україну відділення реабілітаційного оздоровлення для людей із вадами руху.

 

Напевне, немає потреби представляти санаторій всеукраїнського значення “Лісова пісня”. Екологічно чиста зона, прадавній сосновий ліс, каскад чистих озер, які маємо у Шацькому районі, недарма називають Волинською Ялтою. Сюди приїжджають не тільки відпочити, а й підлікувати хвороби серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, органів дихання, ендокринної системи, шкіри тощо. А завдяки старанням директора санаторію “Лісова пісня” Віктора Карпука та голови Волинської облдержадміністрації Миколи Романюка отримати відпочинок на найвищому рівні зможуть й люди на візках.
На урочисте відкриття  відділення для реабілітаційного оздоровлення хворих з ураженнями кістково-м’язової системи прибули не тільки посадовці області, а й медична еліта волинського краю. Оглядали нове, ще із запахом фарби, відділення, спілкувалися з першими пацієнтами, цікавилися матеріальною базою. Голова облдержадміністрації Микола Романюк зазначив, що на відкриття закладу з обласного бюджету було виділено 560 тисяч гривень. Але у подальшому пообіцяв грошові вливання не припиняти, адже на черзі – обладнання пляжу для людей на візках та доріжки з пандусами по всій території санаторію. Голова подякував депутатам обласної ради за підтримку у виділенні коштів на цю добру справу, а директора  “Лісової пісні” Віктора Карпука відзначив за його ініціативність та наполегливість – півтора мільйона гривень у новий центр вклав саме санаторій.
– Це наша давня мрія, на базі “Лісової пісні” створити подібне реабілітаційне відділення для людей після перенесених травм, інсультів, інфарктів, з ураженнями кістково-м’язової системи, – сказав директор санаторію Віктор Карпук. – Наприклад, після складних операцій з пересадки суглобів досі люди не мали можливості проходити спеціальний курс реабілітації. З тією апаратурою та спеціальним обладнанням, які вже маємо, тепер проблем не виникатиме. Поки що відділення розраховане на 30 ліжок, хворі перебуватимуть тут за рахунок путівок з фонду соцстраху, пенсійного фонду і, звичайно ж, особистих коштів.
Побутові умови у відділенні і справді європейські: широкі заїзди у номери, спеціальні санвузли пристосовані для людей на візках, прямий перехід до їдальні та лікувального корпусу. Але найбільшої уваги все ж заслуговує зал для активної і пасивної розробки суглобів. Недарма матеріальну базу відділення визнали унікальною на міжнародній науковій конференції травматологів, яка проходила тут у червні. Завідувач відділення ортопедії та травматології Волинської обласної клінічної лікарні, головний позаштатний ортопед-травматолог управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Михайло Аршулік представив це нове обладнання. Є тут, зокрема єдиний в області апарат ударно-хвильової терапії для лікування запалень суглобів. 80 відсотків хворих вже після двох-трьох процедур на ньому відчувають полегшення. Знайшла місце й “мрія” кожного травматолога – мотошина. Подібне французьке обладнання є лише у солідних спортивних клініках. Хоча це надзвичайно ефективна річ для розробки колінних, плечових та ліктьових суглобів, велика допомога для людей, які змушені носити протези.
Усі незамінні для реабілітації пацієнтів із вадами руху апарати пасивної розробки тут комп’ютеризовані. Програма підбирається до кожного хворого індивідуально, й апарат сам дозує потрібне навантаження.
– Ми дуже зацікавлені у тому, щоб наші пацієнти мали можливість реабілітуватися, – зазначив Михайло Аршулік. – Маємо в області 74 травматологи, які роблять понад 6 тисяч операцій в рік. 60% з них – хірургічне втручання на суглобах. Наприклад, у Німеччині реабілітація є навіть дієвішою за власне операцію. Тому якщо там хворий не з’явився у відповідного спеціаліста на третій-четвертий день – це скандал. Наразі триває плідна робота над забезпеченням вузькоспеціалізованих кадрів. Вже уклали договори з Київським інститутом ортопедії і травматології, Харківським інститутом патології хребта та суглобів і Донецьким інститутом травматології – співпраця з ними дозволить не тільки приймати у цьому відділенні провідних фахівців-реабілітологів, а й навчати наших спеціалістів.
Але найкращим підтвердженням дієвості подібного закладу послужили розповіді перших пацієнтів. Вони дякували за зручні побутові умови, хороше лікування, можливість почуватися повноцінно. Народна майстриня, видатна волинська художниця Валентина Михальська, яка теж пересувається на візку, виявилася однією з “піонерів” центру. Вона вже майже закінчує курс лікування, тож загалом залишилася дуже задоволеною й номером, й обслуговуванням. Єдине, на що звернула увагу, – відсутність доріжок біля самого озера, які дуже  потрібні таким людям, як вона.
Тож й від влади, й від керівництва санаторію почули, що зупинятися на досягнутому ніхто не буде. У найближчих планах – не тільки врахування побажань пацієнтів відділення, а й відкриття одного з найбільших басейнів в Україні  для людей з обмеженими рухами. Також для них незабаром планується облаштувати спеціальний підйомник, який дозволить купатися та робити вправи на витяжку безпосередньо у цілющій воді краю – озері Пісочне. 
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>