Нащадкам остарбайтерів – шанс навчатися за кордоном

Почув новину про те, що онуки остарбайтерів, які під час Великої Вітчизняної війни примусово працювали в Австрії та Німеччині, зможуть вчитися у цих країнах. Мовляв, нащадкам варто лише представити документ, який підтверджуватиме родинні зв’язки. Це правда?
Леонід, Житомирська область

Доля правди, звичайно ж, у цій чутці є. Незважаючи на виплати грошової допомоги всім в’язням концтаборів та остарбайтерам, фонди примирення Німеччини та Австрії свою роботу ще не припиняли. Як ми дізналися з українського національного фонду “Взаєморозуміння і примирення”, активно продовжує працювати Німеччина. Щороку Берлінський університет приймає у своїх стінах 30 стипендіатів з країн Центральної та Східної Європи, СНД, Ізраїлю та США. Тобто конкурс на одне місце просто величезний. Аби позмагатися за стипендію, не досить бути нащадком остарбайтера чи в’язня концтабору, потрібно ще й на відмінно навчатися у вищому навчальному закладі своєї країни, добре володіти німецькою мовою та написати базову наукову роботу-дослідження з історії націонал-соціалізму. Ті щасливчики, які переможуть у конкурсі, цілий рік навчатимуться у Бер-лінському університеті на будь-якій спеціалізації, щомісячно отримуватимуть стипендію у розмірі 700 євро, матимуть доплату за проїзд та безкоштовну культурну програму. На жаль, як повідомив представник київського фонду “Взаєморозуміння та примирення”, поки що жоден з українців потрапити у стипендіати не зумів.
Республіка Австрія теж створила фонд стипендій, проте умови для їх отримання, напевно, ще жорсткіші за німецькі. Змагатися у конкурсі мають право лише аспіранти та кандидати наук, які є спадкоємцями примусових пра-цівників. За умовами, обиратимуть максимум 100 стипендіатів не старших 35 років, які поглиблюватимуть свої знання в Австрії чотири місяці. Щомісячна стипендія становитиме 1040 євро.
Тим, хто відчуває у собі сили позмагатися за стипендії, за детальною інформацією слід звертатися у фонд “Взаєморозуміння та примирення” або безпосередньо шукати відповіді на спеціальних сайтах в Інтернеті.
Алла ГЛЄБОВА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>