Киця з… різнокольоровими очима

Киця Пуся живе у Світязі

Киця Пуся живе у Світязі

Цю норовливу кицю-блондинку добре знають сусідські коти – як їй не подобаються залицяння, вона може і по носі дряпнути. Та не тільки характер зробив Пусю знаменитістю села Світязь, що у Шацькому районі на Волині, а й її… очі. Бо киця й справді особлива. У неї одне око жовто-зелене, а інше – блакитне.

Світлана Пилиповець, господиня пухнастої красуні, пригадує, як це біляве диво принесла додому її донька Людмила. Дівчині віддарувала кицю подруга (а тій привезли Пусю з міста Нововолинська), бо кішечка мала трохи лиху вдачу.
– Не прижилася Пуся у своїх попередніх господарів, – розповідає пані Світлана. – І справді, коли вона до нас потрапила, була дуже непокірна. Кажуть, з Нововолинська її забрали, бо хазяйка завагітніла і боялася, що киця може на неї скочити, перелякати. А я дуже хотіла мати біляву пухнасту кішечку. Тому з радістю згодилася її взяти. Тим більше, коли побачила, які в неї очі. Колись давно вичитала, що такі тваринки приносять в хату щастя.
Спершу і в новому домі Пуся спробувала показати свій характер. Шипіла, коли їй щось було не до вподоби, могла й дряпнути, як на руки не хотіла йти. Та Світлана не здавалася і таки приручила вередливу тваринку – картопелькою товченою, свіжовидоєним молочком, ковбаскою. Невдовзі тільки господиня прямувала до хліва, аби видоїти корівчину, Пуся бігала наввипередки, вмощувалася на вікні й чекала, коли ж відерце наповниться і їй першій дістанеться мисочка парного.
– А після народження малят наша Пуся й зовсім хороша стала, – каже донька господарів Люда. – Мабуть, зрозуміла, що її тут усі люблять. А допомогла в цьому інша киця, Бася. У Пусі свого молока для кошеняток не вистачало. Вони не раз вечорами жалібно нявчали від голоду. А в Басі теж перед цим народилися дітки. От вона і Пусиних вигодувала.
Це було минулого літа. Один з нащадків екзотичної киці успадкував мамину особливість. Його Пилиповці подарували зна-йомим у Брест, які, гостюючи у Світязі, не могли надивуватися такому викрутасу природи. Нині Пуся теж має „животика” і ось-ось знову стане мамою. Замовлення на кошенятко з різнокольоровими очима у Пилиповців уже є.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>