У концтаборі з восьмирічної дитини тягнули кров і під музику розстрілювали

За кожною зморщечкою Таїсії Кравчик біль пережитого

За кожною зморщечкою Таїсії Кравчик біль пережитого

У цієї жінки неймовірна доля, найжорстокіші події якої припали саме на дитинство. У голові не вкладається, як восьмирічна дівчинка могла таке пережити. Їй би у ляльки гратися, натомість над нею знущалися у  концтаборі, тягнучи з кров’ю усі життєдайні соки. Замість того, щоб з друзями рідним селом у піжмурки ганяти, її під веселу музику на чужбині розстрілювали. Без сліз слухати Таїсію Кравчик неможливо...

 

Через хвилясте волосся вирішили, що вона єврейка

75-річна Таїсія Семенівна вже давно стала своєю у селі Любитів Ковельського району. Хоча насправді Волинь для неї не рідний край. Бо народилася вона у селі Красне далекої Калузької області (Росія), вчилася у Білорусі, працювала у Мурманську, а корені пустила саме тут.
Коли почалася війна, у сім’ї Нефьодових зростало п’ятеро дітей. Таї тоді було неповних вісім років. Батька забрали на фронт, і через трохи сім’я вже мусила його оплакувати. Німецька окупація додала ще більше сліз і горя, бо із села почався масовий вивіз людей. Великі вантажні машини, накриті брезентом, їхали від хати до хати і забирали цілі родини. Німці залишали на мученицьку голодну смерть лише паралізованих старців.
– “Шнеляли” і гнали у тому, в чому стояли, – згадує Таїсія Семенівна. – Не дозволили взяти ані кусника хліба, ані якоїсь одежини. Зима, мороз тріскучий. Спочатку подумали, що везуть на розстріл. Але коли колона поїхала через фронт, всі розгубилися. Навкруги стріляють, бомблять. У машину перед нами влучив снаряд, ми у щілини бачили, як навколо нас попадали скалічені людські тіла. Я не знаю, по якій дорозі ми їхали, але там лежало багато мертвих солдатів. Нас постійно підкидало, коли машина по них їхала.
Висадили полонених у концтаборі містечка Рославль, що у Білорусі. Безліч переляканих людей, десь спереду чулися розпачливі крики жінок і несамовитий вереск відірваних від батьків дітей – людей сортували... Згадує Таїсія Семенівна, як її мама, тримаючи на руках найменшеньку дочку Лідочку, почала нервово оглядатися. Їй чуття підказувало, що такі кволі малюки перші підуть зі світу. Місцева жителька, білоруска, яка проходила поряд, була, вочевидь, посланою Богом. Таїсина мати в секунді добігла до неї і силоміць впихнула їй у руки дівчинку. Це був шанс врятувати дочку.
– Сортували нас за зростом і роками, – розказує жінка. – Мене підвело волосся: чорне, хвилясте і довге. Якийсь німець, схопивши за косу, презирливо вигукнув: “Юде!”, і силоміць потяг у барак до євреїв. Останнє, що почула, – мамин зойк: “Вона росіянка, не єврейка! Це моя дочка!”
Барак, у який потрапила Тая, періодично поповнювався цілими сім’ями євреїв. Тут уже нікого не сортували: від малого до великого люди сиділи і чекали, коли за ними прийдуть. Приходили, виводили – і більше полонені не поверталися. Дівчинці “пощастило” затриматися тут аж на півроку. У неї виявили рідкісну групу крові – перша із резусом “мінус”. Тягнули її з бідної дитини найбільшими шприцами. Після кожної такої екзекуції Тая кілька днів лежала хвора, не в змозі встати на ноги. Адже концтабірна їжа, яка складалася з немитих варених буряків і кусника хліба з тирсою, сили не відновлювала. Коли через кілька місяців дівчинка перетворилася на скелет, обтягнутий шкірою, тримати її далі не стали. І одного дня із черговою партією євреїв теж забрали з барака.

«Я впаду мертва на тебе. Головне – не ворушись»

– Вечоріло вже, коли ми зупинилися біля великої ями, – зі сльозами ділиться спогадами Таїсія Семенівна. – На мій дитячий погляд, рів був п’ятнадцять метрів у довжину і десь десять у ширину. Земля всередині ворушилася, крові повно. Вистроїли нас у ряд спиною до ями. Наказали роздягнутися і включили голосно німецьку музику. Я знімала одяг і дуже плакала, а старенька єврейка, яка опинилася поряд, втішала. “Не плач, дочечко, тримайся біля мене, – наказувала бабця. – Як тільки в нашу сторону вистрілять, одразу ховайся за мене. Я впаду мертва і придавлю тебе своїм тілом. Тільки ж ти лежи тихенько-тихенько, не ворушись. Дочекайся, поки нас засиплять піском і виключать музику – лише тоді вилазь”. Так і сталося. Пам’ятаю, як мені спочатку залився вогнем бік живота, а потім як хруснули усі ребра від ваги бабуньки. Обличчя, ніс, рот почала заливати її кров, все важче і важче ставало дихати. Напевно, я і свідомість час від часу втрачала. Чула, як німці пахкали то тут, то там – добивали поранених вже у ямі. Чула, як вони щось шверготіли, засипаючи нас піском. Потім музика замовкла, стало тихо, і я спробувала вилізти. Та де там! Бабунька була громіздка, а я ж дистрофік, та ще й поранений: пнуся, пнуся, і ніяк. І все мовчки, бо точно знаю, що кричати не можна.
Таю врятувала місцева жителька. Випадково вона вночі проходила поряд чи спеціально підійшла туди в надії віднайти когось живого, моя героїня й досі не знає. Але саме ця тітка Надя роздивилася серед трупів дитину і витягнула її з могили. Лікували дівчинку довго: мала виснаження від постійної здачі крові у концтаборі, прострелений живіт і повністю сплюснуту грудну клітку. Коли німці залишили територію Білорусі, рятівниця передала Таю у дитячий будинок.
Пройшли роки. Тая закінчила там школу і обрала професію кіномеханіка. До училища, яке знаходилося у Московській області, її і ще кількох сиріт везли централізовано. І треба ж такому – дорогою Тая пригадала рідне місце!
– Я впізнала дорогу, якою ходила до бабусі за молоком! Ледве не на ходу вискакувала з тієї машини, – пригадує Таїсія Семенівна. – Водій кричить, а я біжу по стежці, ніг не чую під собою: ми тут жили! Правда, села свого я не знайшла, його вщент спалили. Почала розпитувати людей, і мені сказали, що рідні є і живуть у землянці. Не можу вам передати словами, що відчувала, заходячи туди. Брат і сестри мене не впізнали, а от мама... Тільки глянула – і одразу впала, мов підкошена. Потім розказувала, як шукала мене, весь час вірила, що я якимсь чудом вижила. А їх з концтабору звільнили солдати. Найстарший мій брат Славік помер, Толік і Ніна вижили, а от Лідочку мамі повернули. Та жінка-білоруска кілька разів передавала звістки через полонених, що дівчинка жива-здорова і де її можна відшукати.
Таїсія закінчила училище і взяла направлення аж у Мурманськ, поближче до брата Толика. Через рік покинула професію кіномеханіка і  перевчилася на водія. Там же зустріла чоловіка-волинянина, який служив на флоті. Згодом молода сім’я вже із двома дітьми перебралася в Україну на Волинь.
Напевно, тільки той може оцінити родинні зв’язки, хто їх втрачав. Тому коли з 1960-их років перестала виходити на зв’язок сестра Ніна, Таїсія Семенівна кинулася на пошуки, які тривали... 40 років.
– Відшукати її допомогла передача “Жди меня” – у травні місяці я нарешті отримала звістку про сестру. Виявляється, вона вийшла заміж і переїхала аж у Вітебську область. Є чоловік, діти живуть у Мурманську, а сама вона вже давно серйозно хвора. Я їздила туди, гостювала. Ніна втратила пам’ять, лежить паралізована, – сумно сказала моя співрозмовниця.
Таїсія Кравчик все життя віддала водійському ремеслу, є ветераном праці. Зараз живе сама: дві дочки мають свої сім’ї, а чоловік три роки тому помер. Її понівечене дитинство німці оцінили у 25000 гривень.
Понад усе на світі вона тепер хоче поїхати туди, у Рославль. І на тій могилі вшанувати пам’ять жінки, яка врятувала її, чужу дитину, від наглої смерті...
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>