Королівство лілей у сільському ставку

Природолюб Людмила Патіюк

Природолюб Людмила Патіюк

Коли розцвітає водяна лілія, являючи світові свою незвичну красу, вона, наче магніт, притягує до себе людські серця. Одні з природолюбців прагнуть помилуватися дивом природи, інші – зірвати для коханої людини. Проте в обох випадках треба запливати на водяне плесо. Натомість сімейство Патіюків із Млинова вирішило вчинити по-іншому – наблизити лілії до себе, поселивши їх на власному міні-ставку. У результаті народилася дивовижна місцина. Особливо зараз, коли лілії на водоймі розцвітають.

– У природи немає некрасивих місць, – констатує Людмила Патіюк, – а завдання людини полягає у тому, щоб цю красу зберегти і примножити. Саме таким інтересом ми з чоловіком керувалися, коли взялися облаштовувати болотисту місцину, яка межує з нашим городом. Запланували створити там міні-ставок, який, образно кажучи, аж просився у цей ландшафт. Благоустроїли його для відпочинку. Але невдовзі відчули, що чогось в оцій водяній гармонії не вистачає. Таким чином і виникла ідея зробити на водоймі квіткове царство. Спочатку посадили звичні для наших річок лілії – білі. А потім у спеціальній літературі вичитали про їхнє різноманіття. Почали замовляти поштою, в основному з Харкова, звідки уже отримали до десятка рідкісних різнокольорових видів. Ці пагінці недешеві. Окремі з них коштують до 200 гривень за штуку. Але ці гроші, безумовно, окуповуються красою. Приживаються майже всі пагінці, хоч їхня посадка доволі специфічна. Мало тикнути у дно. Треба створити по-справжньому живильну лунку. Наразі маємо розсадники, де в одному місці – якийсь один вид, а в майбутньому плануємо створити різноквіткові букети. Що з того вийде, побачимо. Водночас наше сімейство уже відчуло, наскільки водяні лілії душевні і захоплюючі квіти. Вони і втому знімають, і настрою додають.
 А ще – не дають спокою місцевим закоханим парубкам. Бо раптове зникнення декількох найгарніших лілій зі ставка – це, вочевидь, справа їхніх рук. Як-не-як, а подарувати лілію коханій дівчині, значить, наблизитися до її серця. Загалом лілеї, що є родичками знаменитого єгипетського лотоса, мають різну символіку, позначаючи і кохання, і щирість, і миловидність, і навіть красномовність. Цікаво також, що лілея існує у трьох елементах (земля, вода і повітря), чим вельми схожа до людини, яка живе у трьох світах: матеріальному, інтелектуальному і духовному.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>