Микола Муляр із селища Млинова збирає гриби ще з весни. У парку біля технікуму ветеринарної медицини чоловік знайшов старого ясена, стовбур якого обсипали їстівні гриби.
– Це гливи, по-іншому їх називають вишенками, – каже Микола Муляр. – На цьому та сусід-ньому дереві нарізав майже до двох десятків кілограмів грибів. Вистачить для нашої сім’ї на цілий місяць.
– Не всі грибники збирають гливи. Чому?
– Напевно, це пояснюється елементарним незнанням їхньої смакоти та користі. У цих грибах небагато калорій, зате багато білків, мінеральних речовин та вітамінів. Зокрема, такий мінерал як селен відтворює антиоксиданти, відіграє дуже важливу роль в імунній системі, щитовидній залозі. Крім лікувальної цінності, гливи можна і засолювати, і варити, і тушкувати з овочами, і готувати з них паштети, котлети, відбивні. Перевіреним є також рецепт, в якому шапочки глив використовуються як… капустяне листя в голубцях. Для цього їх і пропарюють як капусту та наповнюють «фаршем» з тушкованих овочів. Запіканка – пальчики оближеш.
Сергій НОВАК,
Рівненська область
Comments: |