Ходить пішки по… сто кілометрів за день

В’ячеслав ПОЛІЩУК

В’ячеслав ПОЛІЩУК

В’ячеслав Поліщук – майстер гідро-технічних споруд на атомній станції. Чоловік ніби зовсім звичайний, але хобі має несподіване. Він дуже любить... ходити пішки. Що тут дивного? Пан В’ячеслав, не маючи спеціальної спортивної підготовки, береться за дистанції до 120 кілометрів!

 

Середній крок – 1 метр 10 сантиметрів

Ще школярем В’ячеслав залюбки щодня проходив по 18 кілометрів з рідного Міжгір’я Білогірського району, що на Хмельниччині, у сусідній Ямпіль (за 9 км від дому). Каже, коли спізнювався, добігав на уроки всього за півгодини. Та тоді всерйоз про свої здібності не думав. А от після закінчення „мореходки”, коли його направили служити на Балтійське море у Калінінград, хлопець почав вивчати можливості свого організму, тренуватися. На палубі він щодня пробігав не менше двох годин! Звісно, й з гантелями займався, робив спеціальні розтяжки.
У 1980-му в Москві прогриміла Олімпіада. В’ячеслав, вражений виступами світових легкоатлетів, зважився написати лист у всесоюзну „Спортивну газету”. Він захоплено розповідав, що має „середній” крок 1 метр 10 сантиметрів, що хотів би професійно тренуватися, аби досягти вершин зі спортивної ходьби й позмагатися за честь своєї країни. Лист Поліщука не кинули в корзину. Правда, хлопець отримав не ту відповідь, на яку з нетерпінням чекав. Йому порадили знайти тренера вдома, у себе в селі...
– Не вийшло з мене великого спортсмена, – усміхаючись каже В’ячеслав Васильович. – Але я подумав: якщо не можу стати професійним легкоатлетом, то спробую стати аматором-екстремалом, буду далі вивчати можливості свого організму.
Окрім ходьби на довгі дистанції (він уже заввиграшки проходив до 70 кілометрів за день), В’ячеслав взявся за велопробіги. Перша подорож на „Спорттуристі” була з Нетішина до... Дніпропетровська! За чотири дні на велосипеді намотав майже тисячу кілометрів (зізнається, що трохи блукав, тому й зробив „невеличке” коло). Ще й коник залізний майже перед фінішом підвів – полетіло одразу сім спиць. Мусив зменшувати ланцюг, та колесо все одно ходило від вилки до вилки – насилу доїхав.

За велопробіг худне на 5 кілограмів

– А чим же у дорозі харчувалися? – цікавлюся.
– Тоді в селах не було стільки магазинів, як тепер, – розповідає чоловік. – Де пиріжків купиш, де так люди хлібом пригостять – і то за щастя. Та найсмачніша трапеза була десь за Вінницею. Я вже давно нічого не їв. Їду, аж бачу, на дорозі валяється морквина (видно, з вантажівки при перевезенні злетіла). Підняв її – маленька, кривенька, брудна. Та обтер й почав з таким смаком хрумати, що й досі пам’ятаю.
Нині піші переходи чи велопробіги Поліщук старається приурочувати до дат. Скажімо, до 60-річчя Перемоги він пішки подолав 120 кілометрів. Дорогою його супроводжував товариш на автомобілі (цього разу Поліщук не ризикнув йти у таку даль сам) – подавав йому воду, біо-йогурти і кефіри. Чоловік зізнається, що нелегке поставив перед собою завдання – потім кілька днів відходив від подорожі, а першу добу взагалі не міг ні встати з ліжка, ні сісти.
Аби м’язи були еластичними і готовими витримувати нові й нові навантаження, чоловік щодня тренується вдома. Нещодавно наш герой повернувся велосипедом з Києва. 320 кілометрів подолав за 17 годин. За дорогу схуд на 5 кілограмів! У Нетішині його вже чекали друзі й колеги по роботі. Вони вручили екстремалу лавровий вінок.
Сьогодні В’ячеславу Васильовичу п’ятдесят. Та ви ніколи не дасте йому його років. Працівники Хмельницької АЕС захоплюються можливостями свого колеги. І коли його хтось шукає, завжди радять: „Не витрачайте марно часу, він вас сам значно швидше знайде, тільки стійте на місці”.
Наталія КРАВЧУК,
Хмельницька область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>